Likovni leksikon

Likovni leksikon četvrto je dovršeno izdanje što ga je Leksikografski zavod Miroslav Krleža posvetio likovnim umjetnostima. Razlog za to je »komunikacijska snaga« likovne umjetnosti s jedne strane ali i kontinuirano zanimanje hrvatske stručne i šire kulturne javnosti s druge strane. Uz tradicionalne umjetničke discipline – slikarstvo, kiparstvo, arhitekturu i primijenjenu umjetnost – obrađena je građa iz širega područja kulturne povijesti te srodnih disciplina (arheologija, muzeologija...).

Uz klasičnu sadržajnu građu (biografije umjetnika, umjetnički stilovi i smjerovi, spomenička baština...) leksikon sadrži i dijelove koji govore o »vremenu nastanka«, što se ponajprije odnosi na najnovije umjetničke pojave, hrvatsku sastavnicu te posebno na strukovno nazivlje (oko 2000 obrađenih nazivaka), koji su novum izdanja.

S 8904 članka, 3010 ilustracija, 150 crteža i tabelâ Likovni leksikon pouzdan je izvor, uravnotežen pregled i kompetentan priručnik suvremenoga poimanja likovnih umjetnosti.

 

Predgovor tiskanom izdanju

Glavni urednik: Josip Bilić

Godina izdanja: 2014.

 

Izbor natuknica:

akt
gotika
Leonardo da Vinci
Meštrović, Ivan
transept

Naručite 

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više