Publikacija Hrvatska enciklopedija: izabrani članci

HE izabrani clanciU povodu desete obljetnice mrežnog izdanja Hrvatske enciklopedije i njezina nedavna redizajna, Leksikografski zavod Miroslav Krleža objavio je publikaciju Hrvatska enciklopedija: izabrani članci, kao izbor reprezentativnih novih, nanovo napisanih ili temeljito prerađenih i dopunjenih članaka Hrvatske enciklopedije, univerzalne (opće) enciklopedije Leksikografskoga zavoda. U izboru od 149 članaka različitih veličina i iz različitih područja, neki se odnose na recentne događaje, pojmove i osobe, a neki nisu uvjetovani sadašnjim trenutkom, već su odabrani kao primjeri kontinuiranih stručnih revizija i dopuna.

Prvi svezak tiskanog izdanja Hrvatske enciklopedije, temeljnog izdanja Leksikografskoga zavoda i jednog od središnjih, trajnih programa nacionalne kulture – nakon Hrvatske encikopedije Mate Ujevića, Enciklopedije Leksikografskog zavoda i Opće enciklopedije, koje nasljeduje u leksikografskoj pouzdanosti i temeljnom iskustvu – objavljen je 1999. godine, a tiskano izdanje završeno je objavljivanjem 11. sveska 2009. godine. Kao i većina srodnih joj stranih enciklopedija, i današnja je Hrvatska enciklopedija ubrzo preseljena na drugi medij. Internetsko izdanje objavljeno je 2013. kao enciklopedija.hr te se otad redovito revidira, ažurira i dopunjuje. U prethodnih deset godina ažurirano je i revidirano više od 37 000 članaka (od njih gotovo 68 000) iz tiskanog izdanja, a nanovo je napisano oko 2500 članaka, dok je prvi put objavljeno čak 4000 članaka.

U današnjem svijetu, obilježenom gomilanjem i fragmentiranjem informacija, enciklopedija kao struktura i sustav potrebnija je nego ikad. U uvjetima nepregledne količine informacija u virtualnim prostorima, mrežno izdanje opće enciklopedije predstavlja relevantno, usustavljeno i protumačeno znanje. Upravo takva enciklopedija na nacionalnom jeziku može ponuditi i pojačanu nacionalnu sastavnicu, osvježena i proširena sadržajima hrvatske nacionalne baštine i suvremenosti, i vizuru pretvaranja općega u dio nacionalne kulture, čime se ta kultura obogaćuje i razvija.

Knjižicu možete prelistati na: Hrvatska enciklopedija: izabrani članci i u njoj među ostalima pronaći nove ili znatno dopunjene i prerađene članke, o potresima i epidemijama, COVIDU-19, genetičkom inženjerstvu i matičnim stanicama, matematičkim simbolima, paradoksu blizanaca i kvantnoj isprepletenosti, geografiji Kine i Zambije, suvremenim političkim događajima u Afganistanu i Iraku, političkim strankama Francuske i Italije, Putu svile i rusko-ukrajinskom ratu, stanovništvu Hrvatske, pojedinim svemirskim tijelima i vulkanskim otocima, feminizmu i sarmatizmu, kao i biografske članke o hrvatskome konceptualnom umjetniku i kolekcionaru Vladimiru Dodigu – Trokutu, američkoj fotografkinji Diane Arbus, hrvatskoj slikarici Nasti Rojc, američkoj pjesnikinji Louise Glück, hrvatskom kantautoru i pjesniku Tomi Bebiću, francuskoj književnici Annie Ernaux, hrvatskom filmskom redatelju Lukasu Noli, kolumbijskom književniku Gabrielu Garcíji Márquezu, španjolskom slikaru Pablu Picassu. Likovna oprema, fotografije i ilustracije čine zaokruženu cjelinu sa sadržajem, svjedočeći o pomnji u stvaranju i oblikovanju enciklopedijske baštine hrvatskoga naroda koju Leksikografski zavod Miroslav Krleža njeguje već gotovo tri četvrtine stoljeća.

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više