Hrvatska tehnička enciklopedija – drugi svezak

HTE 2 naslovnicaHrvatska tehnička enciklopedija (HTE) Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža djelo je koje prvi put na jednom mjestu donosi znanja o hrvatskoj tehnici, njezinoj povijesti i sadašnjem stanju, dajući presjek bogate hrvatske tehničke i industrijske baštine. Po tome se razlikuje i od drugih zavodskih izdanja, ponajprije usmjerenih na tumačenje kako što funkcionira ili kako se proizvodi. Projekt se odvija u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti (HAZU) i Akademijom tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ). Enciklopedija dolazi usporedno u mrežnome (tehnika.lzmk.hr) i tiskanom izdanju, od kojih je potonje predviđeno u četiri sveska posvećena zaokruženim tematskim cjelinama. Prvi svezak izašao je iz tiska u prosincu 2018.

Drugi svezak Hrvatske tehničke enciklopedije obrađuje tehničke i biotehničke discipline: kemijsku, prehrambenu, tekstilnu, grafičku tehnologiju i biotehnologiju, rudarstvo i metalurgiju, te s tim područjem usko povezane discipline, farmaceutsku i drvnu tehnologiju te poljoprivrednu tehniku, kao dijelove farmacije, šumarstva i agronomije.

U središtu je ovoga sveska tehnologija kao skup znanja o načinima izradbe i proizvodnje proizvoda te je više od ostalih okrenut hrvatskoj industrijskoj baštini i proizvodima koje čitatelji prepoznaju s polica robnih kuća, različitih trgovina i trgovačkih centara. Pojedina se tematska područja nastojalo obraditi kronološki, od prapovijesti do današnjih dana, ujedno prikazujući i rukotvorske i obrtničke načine proizvodnje koji su prethodili industrijskima.

Osim disciplina, Enciklopedija donosi prikaze osoba, institucija, tvornica i proizvoda čija su imena nerijetko utkana u kolektivno pamćenje i kulturni identitet nacije: primjerice nobelovac Vladimir Prelog, izumitelj žarulje s volframovom niti Franjo Hanaman, otac masovne eksploatacije nafte u svijetu Antun Lučić; od tvornica tu su one koje predstavljaju začetke naše industrije – riječka Hartera ili Pamučna industrija Duga Resa, negdašnji gospodarski divovi – Jugovinil, Jugoplastika, Karbon, Dioki, Sljeme, Gorica, Jedinstvo, Šavrić, Astra, DTR, Kamensko, Nada Dimić, te one koje uspješno posluju i danas – Pliva, INA, Podravka, Varteks, PIK Vrbovec, Belje, Dukat, Franck, Gavrilović, Kraš, Ledo; od proizvoda Cedevita, Vegeta, Sumamed, Maraskino i mnogi drugi.

Drugi svezak Hrvatske tehničke enciklopedije sadržava 933 obrojčene stranice, 66 837 redaka teksta (2228 autorskih kartica) i gotovo 2000 ilustracija, karata, crteža, tablica. Na njemu je radilo 179 suradnika.

 

Glavni urednik: Zdenko Jecić

Godina izdanja: 2022.

Online izdanje: tehnika.lzmk.hr

 

Izbor natuknica:

antibiotici (tiskano izdanje) antibiotici (mrežno izdanje)
čelik (tiskano izdanje) čelik (mrežno izdanje)
deterdženti (tiskano izdanje) deterdženti (mrežno izdanje)
Franck d. d. (tiskano izdanje) Franck d. d. (mrežno izdanje)
Hanaman, Franjo (tiskano izdanje) Hanaman, Franjo (mrežno izdanje)
odjeća (tiskano izdanje) odjeća (mrežno izdanje)
riba (tiskano izdanje) riba (mrežno izdanje)
rudarstvo (tiskano izdanje) rudarstvo (mrežno izdanje)
staklo (tiskano izdanje) staklo (mrežno izdanje)
Šavrić (tiskano izdanje) Šavrić (mrežno izdanje)

 

Prethodno izdanje:

Hrvatska tehnička enciklopedija – prvi svezak (2018)

 

Naručite 

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više