Zagrebački leksikon

Zagrebački leksikon svojevrsni je vodič kroz materijalni i duhovni Zagreb; kroz prošlost i sadašnjost grada i njegove okolice. Živahno kulturno, trgovačko, političko, industrijsko i prometno središte; grad kroz čiju se uzbudljivu povijest prelamala i povijest hrvatskoga naroda, opisan je u dvosveščanom leksikonu nizom informativnih i stručno sročenih natuknica, satkanih prinosima iz različitih područja - od znanosti, umjetnosti, obrazovanja i publicistike do gospodarstva, sporta, turizma i zabave.

Zagrebački leksikon oživljava zaboravljene vedute i događaje, vodi čitatelje u gradske muzeje, parkove, šetališta, ustanove, ulice i trgove. Premda ne sadržava biografske natuknice Leksikon upućuje i na mnoge osobe koje su svojom djelatnošću obilježile život grada u pojedinim područjima i razdobljima, a kazalo imena na kraju knjige olakšava njihovo pronalaženje i kontekstualiziranje.
Zagreb je predočen i nizom likovnih, na suvremen način izvedenih sadržaja starih i novih fotografija, crteža, karata i preglednih tablica. Prvi leksikografski opis Zagreba, pojmovnik njegovih vitalnih točaka, prvo je izdanje Leksikografskoga zavoda o nekome hrvatskom gradu.

 

Predgovor tiskanom izdanju

Sunakladnik: Masmedia, Zagreb

Broj svezaka: 2

Urednici: Josip Bilić, Hrvoje Ivanković

Godina izdanja: 2006.

 

Izbor natuknica:

Botanički vrt Prirodoslovno - matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Felicijanova povelja
sajmovi

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više