Otvorena izložba fotografija Enciklopedije u objektivu

KU utorak 20. prosinca u Galeriji Lexart je svečano otvorena izložba fotografija Enciklopedije u objektivu. Riječ je o izložbi fotografija studenata Odsjeka snimanja Akademije dramske umjetnosti nastaloj zajedničkom inicijativom uprava Akademije i Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža te uz mentorstvo profesora Darija Petkovića i docenta Bojana Mrđenovića.

U sklopu redovitih nastavnih aktivnosti početkom listopada 2022. studenti i studentice su u osnovnim crtama upoznati s djelatnošću Leksikografskoga zavoda, širim kontekstom enciklopedike i leksikografije odnosno diseminacije znanja, papirnatom, ukoričenom knjigom kao ishodišnim medijem, ali i ne toliko opipljivim digitalnim sadržajima.

Blagdansko sniženje enciklopedijskih izdanja

Blagdani 2022Leksikografski zavod pripremio je prigodno blagdansko sniženje enciklopedija, leksikona, rječnika, atlasa, vodiča i posebnih izdanja.

Prigoda je to da svoju kućnu biblioteku upotpunite vrijednim knjigama, od kojih ističemo nova izdanja Leksikografskoga zavoda: drugi svezak Hrvatske tehničke enciklopedije (enciklopedija hrvatske tehničke i industrijske baštine), deveti svezak Hrvatskoga biografskoga leksikona (nacionalna biografska enciklopedija) i Turopoljski leksikon (enciklopedija hrvatske regije).

Odabrane naslove po povoljnijim cijenama možete nabaviti u Leksikografskoj knjižari (Frankopanska 24) ili putem naše mrežne knjižare (besplatna poštarina za isporuke na području Hrvatske, upiti na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) od 6. prosinca 2022. do 6. siječnja 2023.

Leksikografski zavod Miroslav Krleža na Interliberu 2022.

Interliber2022bannerLeksikografski zavod Miroslav Krleža na ovogodišnjem će 44. međunarodnome sajmu knjiga Interliberu svoja izdanja predstaviti u 5. paviljonu Zagrebačkoga velesajma, na štandu 2a.

Uz novo izdanje koje će prvi put biti izloženo na Sajmu – drugi svezak Hrvatske tehničke enciklopedije – Leksikografski zavod u ponudi ima i prigodne plakate izrađene u povodu 70. obljetnice osnutka Zavoda, 40. obljetnice smrti Miroslava Krleže i 120. obljetnice rođenja Mate Ujevića.

Za posjetitelje je sajam otvoren 8., 9. i 10. studenoga (utorak, srijeda i četvrtak) od 10 do 20 sati, 11. i 12. studenoga (petak i subota) od 10 do 21 sat i 13. studenoga 2022. (nedjelja) od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

Konferencija europskih i sjevernoatlantskih enciklopedija u Leksikografskome zavodu

25 DSC 0003U organizaciji Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, pod predsjedanjem  glavnoga ravnatelja dr. sc. Bruna Kragića, od 6. do 8. listopada 2022. održana je druga Konferencija europskih i sjevernoatlantskih enciklopedija koja je okupila urednike i nakladnike iz desetak zemalja.

Predstavnici općih enciklopedija iz Bugarske, Crne Gore, Danske, Gruzije, Hrvatske, Latvije, Litve, Norveške, Slovačke i Švedske raspravljali su o ulozi enciklopedija u pružanju pouzdanih i provjerenih informacija o kulturi, umjetnosti, znanosti i društvu te u očuvanju nacionalnoga i kulturnoga identiteta. Prva Konferencija europskih i sjevernoatlantskih enciklopedija održana je 2019. u Bruxellesu, u organizaciji Velike norveške enciklopedije, Službe Europskoga parlamenta za istraživanja i Norveške misije pri Europskoj uniji.

Predstavljanje drugoga sveska Hrvatske tehničke enciklopedije

Hrvatska tehnicka enciklopedija 03Dana 13. srpnja u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža predstavljen je drugi svezak Hrvatske tehničke enciklopedije (HTE), djela koje prvi put na jednom mjestu donosi znanja o hrvatskoj tehnici, njezinoj povijesti i sadašnjem stanju, dajući presjek bogate hrvatske tehničke i industrijske baštine. Projekt se odvija u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti (HAZU) i Akademijom tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ).

Enciklopedija dolazi usporedno u mrežnome (tehnika.lzmk.hr) i tiskanom izdanju, od kojih je potonje predviđeno u četiri sveska posvećena zaokruženim tematskim cjelinama. Prvi svezak izašao je iz tiska u prosincu 2018. Drugi svezak HTE obrađuje tehničke i biotehničke discipline: kemijsku, prehrambenu, tekstilnu, grafičku tehnologiju i biotehnologiju, rudarstvo i metalurgiju, te s tim područjem usko povezane discipline, farmaceutsku i drvnu tehnologiju te poljoprivrednu tehniku, kao dijelove farmacije, šumarstva i agronomije.


Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više