Krležijana

Krležijana je enciklopedija o Miroslavu Krleži, središnjem opusu moderne Hrvatske, utemeljitelju Leksikografskoga zavoda. Krležino djelo svojom raznovrsnošću i opsegom omogućuje enciklopedijsku obradu, utjecajem na tijek naše književne tradicije i umjetničkom snagom zaslužuje je, a kompleksnošću, bogatstvom referencija, osobitošću stila te kontroverzijama koje su ga pratile gotovo je i zahtijeva.

Za razumijevanje njegova teksta nezaobilazni su članci o jeziku, stilu, izražajnim sredstvima ili stihu. Pojedinačno su obrađeni Krležini važniji tekstvi, poetski ciklusi i knjige, a žanrovima su posvećeni sintetski članci. Obrađuju se i osnovna tematska područja njegova interesa, odnos s kazalištem, filmom, časopisima kojima je bio urednikom ili suradnikom, ustanove važne za njegovu javnu djelatnost, političke stranke razdoblja u kojem je stvarao, javne osobe koje su na njega utjecale, o kojima je pisao, s kojima je profesionalno surađivao te književnici i kritičari koji su pisali o njemu. Integralna bibliografija Krležinih djela s opisima promjena u novim izdanjima te popisom literature o njemu.
Personalna enciklopedija Krležijana pripada u krug malobrojnih srodnih edicija svjetske enciklopedistike.

 

Predgovor tiskanom izdanju

Glavni urednik: Velimir Visković

Godina izdanja: 1993—99.

Online izdanje: krlezijana.lzmk.hr

 

Izbor natuknica:

»O Glembajevima« (tiskano izdanje) »O Glembajevima« (mrežno izdanje)
»Pijana Novembarska noć« (tiskano izdanje) »Pijana Novembarska noć« (mrežno izdanje)
»Povratak Filipa Latinovića« (tiskano izdanje) »Povratak Filipa Latinovicza« (mrežno izdanje)
Leksikografski zavod (tiskano izdanje) Leksikografski zavod (mrežno izdanje)
»Vučjak« (tiskano izdanje) »Vučjak« (mrežno izdanje)

 

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više