Leksikon Marina Držića s Bibliografijom

Prvi leksikon posvećen jednomu hrvatskom dopreporodnom književniku Leksikon Marina Držića iz tiska je izišao u ožujku 2009. godine.

U približno 1000 natuknica ujedinjena su znanja različitih struka o liku i djelu Marina Držića, njegovu dobu i suvremenicima. Temeljito je obrađen Držićev književni opus - opisana su njegova tiskana i rukopisna djela, a svaka natuknica sadrži bibliografski opis, kratak sadržaj, žanrovski, versifikacijski, stilski i komparativni opis.

Leksikonom je obuhvaćen i kazališni aspekt Držićevih djela: prostori u kojima su izvođene njegove drame, kazališne družine, kostimografija, renesansni traktati o scenografiji. Leksikon problematizira nejasna mjesta iz Držićeva životopisa, donosi spoznaje Držićevih historiografa 18. i 19. stoljeća, kao i moderne držićologije, o materijalnoj kulturi njegove svakodnevice, osobama s kojima je bio u kontaktu te političkom kontekstu njegova rada i djelovanja. Bibliografija Držićevih djela tiskana je u posebnom svesku.

 

Predgovor tiskanom izdanju

Urednici: Milovan Tatarin, Slobodan Prosperov Novak, Mirjana Mataija, Leo Rafolt; Bibliografiju pripredila Sonja Martinović

Godina izdanja: 2009.

Online izdanje: leksikon.muzej-marindrzic.eu

 

Izbor natuknica:

drugi (tiskano izdanje) drugi (mrežno izdanje)
Drža - Držić (tiskano izdanje) Drža-Držić(mrežno izdanje)
Dundo Maroje (tiskano izdanje) Dundo Maroje(mrežno izdanje)
Grižula (tiskano izdanje) Grižula (mrežno izdanje)
imetak (tiskano izdanje) imetak (mrežno izdanje)
kažnjavanje (tiskano izdanje) kažnjavanje (mrežno izdanje)
leksikografija (tiskano izdanje) leksikografija (mrežno izdanje)
nazbilj - nahvao (tiskano izdanje) nazbilj-nahvao (mrežno izdanje)
pir (tiskano izdanje) pir (mrežno izdanje)

Naručite 

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više