E-Leks mrežna je platforma Leksikografskoga zavoda u sklopu koje će se objavljivati tekstovi o aktualnim događajima, znamenitim osobama i ostalim zanimljivostima, upućujući korisnike na izvore u svojim digitalnim izdanjima. Nadamo se da ćemo time korisnicima, posebno učenicima i studentima pružiti dodatnu pomoć u pronalaženju podataka i širenju znanja.

Uza zanimljive tekstove o pojavama i događajima koji su obilježili posljednje tjedne i dane (COVID-19, Cjepiva i serumiEpidemije i Potresi i seizmologija) predstavljamo i područja koja se temelje na podjeli iz mrežnog izdanja Hrvatske enciklopedije. Svaka rubrika krije zanimljive tekstove o osobama, događajima i pojavama, pojmovima i učenjima, prostorima i krajevima. 

 

     
Geografija Jezik i književnost Povijest i društvo

 

   
Priroda i tehnika Umjetnost Ostalo

Dijelite naše sadržaje i putem Facebooka

Čovječanstvo će godine 2019. i 2020. nesumnjivo pamtiti. Zaboravili smo koliko su ljudskih života odnijele bolesti tijekom povijesti i kako epidemija lako može poremetiti krhku ravnotežu ljudskih zajednica na globalnoj razini.

Danas nam je svima jasno da svijet prolazi kroz velike promjene. Zašto? Što je prijetnja? Kako je moguće da se pojavi nova vrsta bolesti? Odakle je uzročnik došao? Na koji se način bolest širi? Možemo li predvidjeti stvarne opasnosti? Može li se i kako uzročnik bolesti prenijeti sa životinje na čovjeka? Kolika je stopa zaraze i što nam kliničke studije u ovome trenutku govore o mogućnosti zaustavljanja širenja bolesti? Odgovore na mnoga pitanja koja vas zanimaju potražite u mrežnom izdanju opće enciklopedije Leksikografskoga zavoda – Hrvatskoj enciklopediji.

Epidemija je nagla pojava zarazne bolesti među većim brojem stanovnika određenoga područja. Kad se epidemija naglo proširi na više država ili kontinenata, naziva se pandemija. No zašto su epidemije u povijesti odigrale značajnu ulogu i kako dovode do ozbiljnih posljedica u društvu? Koje su epidemije ostavile najveći trag u kulturnom pamćenju i o čemu ovise? U Hrvatskoj enciklopediji na jednome su mjestu okupljene vrijedne povijesne i medicinske činjenice o epidemijama i njihovoj društvenoj percepciji.

Zagreb su 9. studenoga 1880. i 22. ožujka 2020. godine pogodili najsnažniji potresi u posljednjih nekoliko stotina godina. Što su potresi? Mogu li se predvidjeti? Što je epicentar, a što hipocentar? Kako se šire potresni valovi i kako je definirana ljestvica magnituda? Mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije – opće enciklopedije koja je besplatno dostupna i komunikacijski otvorena svojim korisnicima – nudi odgovore na sva pitanja koja si postavljate o potresima, o opasnostima koje nose seizmičke aktivnosti našeg planeta i znanstvenim uvidima koji nam pomažu shvatiti prirodne zakonitosti kojima smo kao živa bića podložni.