Hrvatska enciklopedija predstavlja dva nova članka iz opće geografije – Surtsey i Vestmannaeyjar. U Atlantskom oceanu, drugome po veličini oceanu na Zemlji, nalazi se nekoliko većih i manjih otočnih skupina. Vestmannaeyjar je otočje ispred južne obale Islanda koje se sastoji od 15 otoka i 30-ak hridi. Surtsey je najmlađi otok u tom arhipelagu – nastao je erupcijom 1963.

Sredozemno more ostatak je velikog oceana koji je poznat pod imenom Tetis, a u geološkoj se prošlosti pružao na Sjevernoj polutki. Nazivamo ga i Mediteranskim morem. Ime je dobilo po svojem međukontinentskom položaju, stari su ga Grci nazivali Unutarnjim morem i Velikim morem, a Rimljani Unutarnjim morem i Našim morem. U Hrvatskoj enciklopediji nalaze se korisni podatci i mnoge zanimljivosti o Sredozemnome moru, o njegovim obalama i otocima, klimi, strujama i morskim mijenama.

U posljednjih nekoliko mjeseci mnoge su dosad nepoznate činjenice postale općepoznate. Danas je većini ljudi u Hrvatskoj i svijetu Wuhan poznat, iako donedavno vjerojatno nisu čuli za taj grad na istoku Kine. U mrežnom izdanju Hrvatske enciklopedije možete pročitati da je Wuhan – sedmi kineski grad po broju stanovnika – glavni grad pokrajine Hubei i važno kulturno, znanstveno i prometno središte.