Strojarstvo

Strojarstvo je stručna djelatnost i znanstvena disciplina koja se bavi projektiranjem i konstruiranjem energetskih, radnih i alatnih strojeva, njihovom proizvodnjom i iskorištavanjem, kao i projektiranjem i proizvodnjom uređaja za energetiku, procesnu tehniku te izradbom proizvoda široke potrošnje. Kao znanstvena disciplina strojarstvo je polje koje se ubraja u područje tehničkih znanosti, a njegove su grane opće strojarstvo, procesno-energetsko strojarstvo, proizvodno strojarstvo, brodsko strojarstvo i precizno strojarstvo. U Hrvatskoj enciklopediji i Hrvatskoj tehničkoj enciklopediji možete pročitati mnoge zanimljivosti o razvoju strojarstva i početcima nastave u Hrvatskoj te o stručnoj i znanstvenoj publicistici tehničke i strojarske tematike.

Kvantna fizika

Kvantna fizika objašnjava pojave u svijetu atomskih dimenzija. Temelji se na shvaćanju da je energija koju sadrži neki fizikalni sustav kvantizirana, tj. da ne može poprimati sve vrijednosti u nekom neprekidnom nizu unutar nekog područja, već je ograničena na pojedine odvojene (diskretne) vrijednosti. Unutar te grane teorijske fizike izdvajaju se područja kao kvantna mehanika, kvantna elektrodinamika, kvantna statistika, kvantna optika i kvantna kromodinamika. Kvantna fizika i mehanika omogućile su otkrića novih temeljnih sila subatomskoga svijeta, a od 1925. do danas nije uočena nijedna pojava koja bi ih dovela u pitanje.

Nikola Tesla

Hrvatska enciklopedija objedinila je znanstvene i biografske spoznaje o Nikoli Tesli, slavnom izumitelju koji je pokazao da širina znanstvene misli i dubina znanstvenoga uvida može mijenjati svijet i pomicati granice. Glavnina njegovih izuma – drži se da ih je približno 700 – pripada širemu području elektrotehnike, a neki su u primjeni i danas ili su pak osnova različitih tehničkih područja, postupaka i strojeva. Tesla je za svoje izume dobio mnoga priznanja i počasne doktorate. Autor je autobiografije pod nazivom Moji pronalasci (My Inventions).

Kvasac

Iako se nekim predmetima i proizvodima koristimo svakoga dana, naše je znanje o njima tek površno i nepotpuno. Posljednjih se tjedana u medijima često moglo čitati o velikoj potražnji i nedostatku pekarskoga kvasca. Hrvatska tehnička enciklopedija donosi priču o kvascu – proizvodu dobivenom razmnožavanjem mikroskopski sitnih jednostaničnih gljivica (kvasci ili kvaščeve gljivice) – njegovoj uporabi te načinu i povijesti proizvodnje.

Svemirske letjelice

Svemirske letjelice namijenjene su letu izvan Zemljine atmosfere, to jest u Zemljinoj orbiti, Sunčevu sustavu ili dalje u svemiru. Automatske svemirske letjelice nemaju posadu i namijenjene su obavljanju različitih znanstvenih i istraživačkih zadaća. Razlikuju se umjetni sateliti (gibaju se u orbiti oko Zemlje ili drugih svemirskih tijela) i međuplanetarne letjelice (gibaju se putanjom među udaljenijim svemirskim tijelima). Hrvatska enciklopedija predstavlja nove članke o svemirskim letjelicama Pioneer, Voyager 1, Voyager 2, Galileo, Cassini-Huygens i New Horizons.


Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više