Izbori su u sadržajnome smislu proces tvorbe političke volje koji se temelji na mogućnosti birača da se odluče za jednu od više ponuđenih političkih opcija i njihovih nositelja, te na slobodi izbora među tim opcijama. U tehničkome smislu, izbori su različiti formalizirani postupci i sredstva tvorbe političkih institucija i postavljanja pojedinaca na javne položaje. U Hrvatskoj enciklopediji možete saznati više o građanskim pravima i obvezama, mogućnosti biranja i slobodi izbora.

Fridtjof Nansen bio je norveški istraživač, zoolog, oceanograf i diplomat. Hrvatska enciklopedija donosi priču o pustolovu i humanitarcu koji je cijeloga života putovao, plovio, istraživao i borio se za prava izbjeglica. Godine 1922. za svoje humanitarne aktivnosti nagrađen je Nobelovom nagradom za mir. Autor je popularnih i znanstvenih knjiga o putovanjima, ekspedicijama i povijesti istraživanja arktičkih prostora.

Posljednjih tjedana i mjeseci u fokusu javnosti nalazi se posebna vrsta medicinskoga tekstila – zaštitnih tekstilija s mikroporoznim membranama nepropusnima za bakterije i viruse koje su razvijene za učinkovitu mikrobiološku zaštitu medicinskoga osoblja i pacijenata te za rad i liječenje u sterilnim uvjetima. U Hrvatskoj tehničkoj enciklopediji pročitajte više o medicinskom tekstilu i vrstama tehničkoga tekstila u funkciji osiguravanja što bolje zdravstvene skrbi i zdravlja ljudi.

Razvoj računalne tehnologije, internet i društvene mreže mijenjaju ljudske odnose. Mijenjaju se načini razmjene podataka, stjecanja znanja i komunikacije. Stanovnici smo svijeta u kojemu je tehnologija katalizator širenja informacija, živimo sve brže i katkad je teško razlučiti istinu od neistine. Prije nekoliko godina u opću je uporabu iz engleskoga jezika ušao izraz fake news (lažne vijesti). Njime se označuju vijesti koje sadržavaju ili prenose lažne i netočne informacije. Uz pojam lažnih vijesti usko je povezan i pojam dezinformacije. Značenje riječi dezinformacija možete potražiti u Hrvatskoj enciklopediji, kao i značenja gotovo dvije tisuće stranih riječi kojima se svakodnevno koristimo. Riječi se kriju u slici: