Enciklopedije i leksikoni

Enciklopedija je djelo u kojem se, abecednim ili kakvim drugim metodičkim slijedom, okupljaju i sustavno obrađuju činjenice i spoznaje o svim ljudskim znanjima (opća enciklopedija) ili sva građa jedne znanosti, umjetnosti ili područja (strukovna enciklopedija ili posebna enciklopedija). Leksikon je informativni priručnik u kojem se u abecednom ili strukovnom rasporedu donosi pregled ukupnoga ljudskog znanja, općeg je sadržaja (opći leksikon) ili daje pregled isključivo stručnoga znanja ograničenoga na određeno područje (strukovni leksikon). Od enciklopedije se razlikuje po kraćim i strožim definicijama i po tome što pruža najosnovnije podatke. U leksikonu se podatci izlažu u velikom broju kratkih članaka.

Šivanje

Šivanje je spajanje ili povezivanje dijelova tekstilnih i drugih plošnih materijala s pomoću igle i konca provlačenjem konca kroz materijal i tvorbom šivaćih bodova. Njime se ostvaruje niz prolazaka niti ili petlji konca kroz materijal (šivaći ubodi ili bodovi) u jednakim razmacima, pa se tako tvore rubovi i šavovi. Šav je spoj u kojem niz uboda spaja dva ili više slojeva materijala, a služi za spajanje dijelova šivanih proizvoda. Hrvatska tehnička enciklopedija donosi opsežan članak o jednome od najstarijih tekstilnih umijeća, kojega se početci datiraju u paleolitik.

Izbori

Izbori su u sadržajnome smislu proces tvorbe političke volje koji se temelji na mogućnosti birača da se odluče za jednu od više ponuđenih političkih opcija i njihovih nositelja, te na slobodi izbora među tim opcijama. U tehničkome smislu, izbori su različiti formalizirani postupci i sredstva tvorbe političkih institucija i postavljanja pojedinaca na javne položaje. U Hrvatskoj enciklopediji možete saznati više o građanskim pravima i obvezama, mogućnosti biranja i slobodi izbora.

Fridtjof Nansen

Fridtjof Nansen bio je norveški istraživač, zoolog, oceanograf i diplomat. Hrvatska enciklopedija donosi priču o pustolovu i humanitarcu koji je cijeloga života putovao, plovio, istraživao i borio se za prava izbjeglica. Godine 1922. za svoje humanitarne aktivnosti nagrađen je Nobelovom nagradom za mir. Autor je popularnih i znanstvenih knjiga o putovanjima, ekspedicijama i povijesti istraživanja arktičkih prostora.

Medicinski tekstil

Posljednjih tjedana i mjeseci u fokusu javnosti nalazi se posebna vrsta medicinskoga tekstila – zaštitnih tekstilija s mikroporoznim membranama nepropusnima za bakterije i viruse koje su razvijene za učinkovitu mikrobiološku zaštitu medicinskoga osoblja i pacijenata te za rad i liječenje u sterilnim uvjetima. U Hrvatskoj tehničkoj enciklopediji pročitajte više o medicinskom tekstilu i vrstama tehničkoga tekstila u funkciji osiguravanja što bolje zdravstvene skrbi i zdravlja ljudi.


Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više