Dragojla Jarnević

Hrvatska književnica Dragojla Jarnević (pravo ime Karolina) rodila se u Karlovcu 1812. Nakon što se pridružila ilircima, počela je objavljivati na hrvatskome jeziku, a bavila se i pedagoškim radom. Posebnu je pozornost privukla svojim intimnim dnevnikom pisanim od 1833. do 1874., koji je integralno objavljen tek 2000. U njemu je pokušala oblikovati svoj osobni, ženski identitet unatoč ograničenjima koja su joj nametali ilirski zahtjevi za domoljubnom i poučnom književnošću. U Hrvatskoj enciklopedijiHrvatskome biografskom leksikonu možete pročitati više o toj osebujnoj ženi i umjetnici.

Gramatika i pravopis

Gramatika se do XIX. st. uglavnom shvaćala kao skup pravila kojima se propisuje kako se nekim jezikom govori i piše, a danas se poima kao teorijski i metodološki dobro utemeljena jezikoslovna disciplina u kojoj se proučavaju temeljne zakonitosti funkcioniranja jezika. U užem smislu riječi gramatika se dijeli na morfologiju i sintaksu, a u širem smislu obuhvaća i fonologiju te elemente semantike, leksikologije i stilistike. Pravopis ili ortografija je skup pravila koja vrijede za grafiju određenoga jezika, tj. način na koji se grafički znakovi (slova, interpunkcija) rabe za pisanje. Katkad se pravopis shvaća i šire, kao sustav pravila kojima se određuje način izražavanja u pismu, tj. pravilno pisanje uopće.

Lewis Carroll

Engleski pisac i matematičar Lewis Carroll (pravo ime Charles Lutwidge Dodgson) svjetsku je slavu postigao djelima Alisa u zemlji čudesa i Alisa s one strane ogledala, ludičkim pričama u kojima ponajprije vladaju logika sna, apsurd i jezične igre. Hrvatska enciklopedija donosi pripovijest o ovome umjetniku domišljatosti i zaigranosti, o duhu koji je spojio logiku, matematiku i ljepotu riječi te zauvijek zadužio generacije djece i svih zaljubljenika u maštovite alegorije i logičke zavrzlame.

Virginia Woolf

Engleska književnica Virginia Woolf percipirana je ponajviše kao modernistička spisateljica, upamćena po virtuoznoj uporabi modernih narativnih tehnika (struja svijesti, unutarnji monolog), čija su djela u izrazitu odmaku od proznih konvencija XIX. stoljeća. Njezini romani Gospođa Dalloway, K svjetioniku i Valovi vrhunska su ostvarenja moderne i modernističke književnosti, a eseji Vlastita soba i Tri gvineje temeljna djela feminističke književne i kulturalne kritike. U Hrvatskoj enciklopediji možete pročitati kratku biografiju Virginije Woolf i analizu njezinih literarnih i esejističkih djela.

Esej

Esej je prozna književnoznanstvena vrsta koja je ime dobila prema francuskoj riječi essai, što znači ogled ili pokušaj. Obično se odnosi na kraći prozni tekst u kojem se temi pristupa sa znanstvenom namjerom, ali se pritom naglašava umjetnička dimenzija teksta. U Hrvatskoj enciklopediji možete pročitati više o povijesti esejistike, kontekstu izvedbe i percepcije eseja te najpoznatijim svjetskim i hrvatskim piscima i filozofima koji su se okušali u toj kraćoj proznoj vrsti, kao i mnoge druge zanimljive teme iz teorije književnosti.


Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više