Engleski pisac i matematičar Lewis Carroll (pravo ime Charles Lutwidge Dodgson) svjetsku je slavu postigao djelima Alisa u zemlji čudesa i Alisa s one strane ogledala, ludičkim pričama u kojima ponajprije vladaju logika sna, apsurd i jezične igre. Hrvatska enciklopedija donosi pripovijest o ovome umjetniku domišljatosti i zaigranosti, o duhu koji je spojio logiku, matematiku i ljepotu riječi te zauvijek zadužio generacije djece i svih zaljubljenika u maštovite alegorije i logičke zavrzlame.

Engleska književnica Virginia Woolf percipirana je ponajviše kao modernistička spisateljica, upamćena po virtuoznoj uporabi modernih narativnih tehnika (struja svijesti, unutarnji monolog), čija su djela u izrazitu odmaku od proznih konvencija XIX. stoljeća. Njezini romani Gospođa Dalloway, K svjetioniku i Valovi vrhunska su ostvarenja moderne i modernističke književnosti, a eseji Vlastita soba i Tri gvineje temeljna djela feminističke književne i kulturalne kritike. U Hrvatskoj enciklopediji možete pročitati kratku biografiju Virginije Woolf i analizu njezinih literarnih i esejističkih djela.

Esej je prozna književnoznanstvena vrsta koja je ime dobila prema francuskoj riječi essai, što znači ogled ili pokušaj. Obično se odnosi na kraći prozni tekst u kojem se temi pristupa sa znanstvenom namjerom, ali se pritom naglašava umjetnička dimenzija teksta. U Hrvatskoj enciklopediji možete pročitati više o povijesti esejistike, kontekstu izvedbe i percepcije eseja te najpoznatijim svjetskim i hrvatskim piscima i filozofima koji su se okušali u toj kraćoj proznoj vrsti, kao i mnoge druge zanimljive teme iz teorije književnosti.

Jeste li znali da je ruski književnik Fjodor Mihajlovič Dostojevski kao pripadnik kruga utopijskih socijalista oko M. V. Petraševskoga bio osuđen na smrt i pomilovan na stratištu? Kažnjen je s četiri godine robije (Omsk), zatim je služio kao degradirani vojnik u Sibiru, a tek mu je 1859. dopušteno nastaniti se u Sankt Peterburgu, gdje se bavio književnim i publicističkim radom. Opširnije o Dostojevskom pročitajte na stranicama Hrvatske enciklopedije, a ako vas zanimaju ostali ruski književnici, potražite ih ovdje.