Konferencija europskih i sjevernoatlantskih enciklopedija u Leksikografskome zavodu

25 DSC 0003U organizaciji Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, pod predsjedanjem  glavnoga ravnatelja dr. sc. Bruna Kragića, od 6. do 8. listopada 2022. održana je druga Konferencija europskih i sjevernoatlantskih enciklopedija koja je okupila urednike i nakladnike iz desetak zemalja.

Predstavnici općih enciklopedija iz Bugarske, Crne Gore, Danske, Gruzije, Hrvatske, Latvije, Litve, Norveške, Slovačke i Švedske raspravljali su o ulozi enciklopedija u pružanju pouzdanih i provjerenih informacija o kulturi, umjetnosti, znanosti i društvu te u očuvanju nacionalnoga i kulturnoga identiteta. Prva Konferencija europskih i sjevernoatlantskih enciklopedija održana je 2019. u Bruxellesu, u organizaciji Velike norveške enciklopedije, Službe Europskoga parlamenta za istraživanja i Norveške misije pri Europskoj uniji.

Ispunjavanjem svojega osnovnog cilja – pružanje pristupa pouzdanim i provjerenim informacijama općeg interesa na materinskom jeziku – enciklopedije mogu imati važnu ulogu u borbi protiv širenja dezinformacija, misinformacija i lažnih vijesti. Zato je razmjena iskustva o trenutačnom stanju i modelu funkcioniranja nacionalnih enciklopedija od iznimne važnosti, posebice uzme li se u obzir stalno rastuća količina informacija sa slobodnim pristupom iz različitih izvora. Uvodnim su se izlaganjima 6. listopada sudionicima obratili glavni ravnatelj Zavoda i glavni urednik Hrvatske enciklopedije dr. sc. Bruno Kragić, ravnatelj Zavoda dr. sc. Filip Hameršak te Naja Bentzen, politička analitičarka iz Ureda za vezu Europskoga parlamenta u Washingtonu. U nastavku konferencije sudionici su 6. i 7. listopada predstavili svoje nacionalne enciklopedijske projekte te razmijenili iskustva o djelovanju u doba pandemije bolesti COVID-19 i oružanih sukoba, kao i o mnogim izazovima koji se postavljaju pred enciklopedijske nakladnike u digitalno doba, posebice kad je riječ o vidljivosti i pronalaženju enciklopedijskih sadržaja u internetskim tražilicama.

Nastojeći definirati moguća područja suradnje, koja bi u budućnosti omogućila provedbu međuinstitucionalnih projekata, razmjenu enciklopedijskih sadržaja, ali i zajedničkoga djelovanja u smislu prepoznatljivosti i vrednovanja enciklopedija u europskom kontekstu, dogovoreno je osnivanje Mreže europskih enciklopedija pod vodstvom dr. sc. Bruna Kragića.

Virtualno se sudionicima obratio i predstavnik Enciklopedije suvremene Ukrajine.

Ovaj je događaj bio prigoda za promociju hrvatske enciklopedike, ali i pouzdanih informacija o hrvatskoj kulturi, umjetnosti i znanosti, čemu je pridonio i studijski izlet na Krk 8. listopada, trećega dana konferencije. Sudionici su, između ostaloga, sa svojim domaćinima posjetili multimedijski centar Bašćanske ploče i upoznali se s jednim od najprepoznatljivijih baštinskih lokaliteta i najdragocjenijih spomenika hrvatske pismenosti.

Konferencija se održala uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Programska knjižica druge Konferencije europskih i sjevernoatlantskih enciklopedija

Snimke izlaganja i panela: YouTube kanal Leksikografskoga zavoda

Iz medija:

Tportal

Hina

Culturenet

Glas Istre

Prvi dan

Drugi dan

Studijsko putovanje

Autorice fotografija: Cvijeta Kraus i Andrea Holenda

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više