Na Svjetski dan knjige i autorskih prava 23. travnja u Hrvatskoj se deveti put održava manifestacija Noć knjige. Zbog epidemiološke situacije aktivnosti su ovaj put ograničene na sferu virtualnoga, a ovogodišnja je tema „Knjige koje su mijenjale svijet“. Leksikografski zavod pridružuje se virtualnom slavlju knjige, čitanja i znanja. U naporima da vrijednu enciklopedijsku baštinu prenesemo budućim naraštajima, predstavljamo vam enciklopedije i leksikone u digitalnom dobu.

Leksikografski zavod Miroslav Krleža već 70 godina prikuplja, sustavno obrađuje, predstavlja pa i tumači činjenice i spoznaje o pojavama, pojmovima i osobama iz prošlosti i sadašnjosti te na taj način pridonosi hrvatskoj kulturi, znanju i općoj naobrazbi naše zajednice.

Dio znanja okupljenog u više od 400 svezaka enciklopedija, rječnika i leksikona danas je dostupan i na mrežnim stranicama Zavoda, koji već desetak godina digitalizira tiskana izdanja te objavljuje nova digitalna izdanja, omogućujući slobodan pristup svima koji žele točnu i provjerenu informaciju.

Sadržaj platforme e-Leks osmišljen je u svrhu dodatnoga informiranja javnosti i pravodobnog pružanja informacija o aktualnim događajima u Hrvatskoj i svijetu, pomaganja učenicima i studentima u pronalaženju podataka u digitalnim i digitaliziranim enciklopedijama i leksikonima te prikazom leksikografskoga blaga prikupljanoga više desetljeća na zanimljiv i informativan način.

Osmišljen kao putokaz, uvod i okvir korisnicima digitalnih enciklopedija i leksikona, e-Leks redovito se osvježava novim sadržajima i člancima. Uza zanimljive tekstove o pojavama i događajima koji su obilježili posljednje tjedne i dane – COVID-19, Potresi i seizmologija, Cjepiva i serumi te Epidemije – ovaj tjedan možete pročitati i članke o PunkuEseju i muzeju Metropolitan Museum of Art.

Predstavljamo rubrike Geografija, Jezik i književnost, Povijest i društvo, Priroda i tehnika, Umjetnost i Ostalo. Svaka od njih krije zanimljive tekstove o osobama, događajima i pojavama, pojmovima i učenjima, prostorima i krajevima. Tako primjerice u rubrici Umjetnost možete pročitati članke o nedavno preminulom hrvatskom redatelju Vatroslavu Mimici i dvojici junaka komičnoga stripa Tintinu i Spirouu, u rubrici Ostalo tekst o fenomenu lažnih vijesti, a unutar rubrike Geografija članke o kineskome gradu Wuhanu i Sredozemnome moru. U rubrici Priroda i tehnika možete pročitati članke o Mohorovičićevu diskontinuitetu, kvascu i svemirskim letjelicama.

Svaka tema aktivno pridonosi širenju znanja o kontekstu aktualnih zbivanja i promjena s kojima se suočavamo iz dana u dan. Znanje nikad nije bilo dragocjenije. Činjenica nikad nije bila korisnija. Enciklopedija nikad nije bila potrebnija.