Likovni leksikon pouzdan je izvor, uravnotežen pregled i kompetentan priručnik suvremenoga poimanja likovnih umjetnosti. Sadrži 1054 stranice, 8904 članka, 3010 ilustracija te 150 crteža i tablica. Leksikografski zavod je u povodu prve izložbe nove galerije Lexart skladište pripremio posebnu pogodnost za sve kupce Likovnoga leksikona koji je tijekom srpnja moguće kupiti po sniženoj cijeni od 150 kuna. Svaki kupac uz leksikon na dar dobiva katalog izložbe Umjetnost je sumnja.

Ovogodišnji Festival Miroslav Krleža održava se od 2. do 7. srpnja. Budući da je potres ugrozio prostor ambijentalnoga teatra na Gvozdu, festivalski program održava se u atriju Leksikografskoga zavoda (Frankopanska 26, ulaz iz Prilaza Gjure Deželića 2), a izveden je u suradnji s Gradskim dramskim kazalištem Gavella. Deveto izdanje Festivala vraća se Krležinu rodnom gradu.

Na Svjetski dan knjige i autorskih prava 23. travnja u Hrvatskoj se deveti put održava manifestacija Noć knjige. Zbog epidemiološke situacije aktivnosti su ovaj put ograničene na sferu virtualnoga, a ovogodišnja je tema „Knjige koje su mijenjale svijet“. Leksikografski zavod pridružuje se virtualnom slavlju knjige, čitanja i znanja. U naporima da vrijednu enciklopedijsku baštinu prenesemo budućim naraštajima, predstavljamo vam enciklopedije i leksikone u digitalnom dobu.

Leksikografski zavod Miroslav Krleža već 70 godina prikuplja, sustavno obrađuje, predstavlja pa i tumači činjenice i spoznaje o pojavama, pojmovima i osobama iz prošlosti i sadašnjosti te na taj način pridonosi hrvatskoj kulturi, znanju i općoj naobrazbi naše zajednice.

Dio znanja okupljenog u više od 400 svezaka enciklopedija, rječnika i leksikona danas je dostupan i na mrežnim stranicama Zavoda, koji već desetak godina digitalizira tiskana izdanja te objavljuje nova digitalna izdanja, omogućujući slobodan pristup svima koji žele točnu i provjerenu informaciju.

Sadržaj platforme e-Leks osmišljen je u svrhu dodatnoga informiranja javnosti i pravodobnog pružanja informacija o aktualnim događajima u Hrvatskoj i svijetu, pomaganja učenicima i studentima u pronalaženju podataka u digitalnim i digitaliziranim enciklopedijama i leksikonima te prikazom leksikografskoga blaga prikupljanoga više desetljeća na zanimljiv i informativan način.

Osmišljen kao putokaz, uvod i okvir korisnicima digitalnih enciklopedija i leksikona, e-Leks redovito se osvježava novim sadržajima i člancima. Uza zanimljive tekstove o pojavama i događajima koji su obilježili posljednje tjedne i dane – COVID-19, Potresi i seizmologija, Cjepiva i serumi te Epidemije – ovaj tjedan možete pročitati i članke o izborima, piscu i matematičaru Lewisu Carrollu i izumitelju Nikoli Tesli.

Predstavljamo rubrike Geografija, Jezik i književnost, Povijest i društvo, Priroda i tehnika, Umjetnost i Ostalo. Svaka od njih krije zanimljive tekstove o osobama, događajima i pojavama, pojmovima i učenjima, prostorima i krajevima. Tako primjerice u rubrici Umjetnost možete pročitati članke o hrvatskom rock-sastavu Time, dvojici junaka komičnoga stripa Tintinu i Spirouu te fotografkinji Cindy Sherman, u rubrici Povijest i društvo članke o punku i američkoj aktivistkinji za građanska prava Rosi Parks, u rubrici Ostalo tekst o medicinskom tekstilu i fenomenu lažnih vijesti, a unutar rubrike Geografija članke o kineskome gradu Wuhanu i Kurilima. U rubrici Priroda i tehnika možete pročitati članke o Mohorovičićevu diskontinuitetu, kvascu i svemirskim letjelicama.

Svaka tema aktivno pridonosi širenju znanja o kontekstu aktualnih zbivanja i promjena s kojima se suočavamo iz dana u dan. Znanje nikad nije bilo dragocjenije. Činjenica nikad nije bila korisnija. Enciklopedija nikad nije bila potrebnija.