Noć knjige 2024. i prodajna akcija Knjiga svima i svuda

Noc knjige 2024U sklopu Noći knjige koja se održava 23. travnja, pokrenute na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, od 23. do 30. travnja održat će se i prodajna akcija Knjiga svima i svuda. Noć knjige organizira se trinaestu godinu zaredom u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja).

U Leksikografskoj knjižari u Frankopanskoj 24 u utorak 23. travnja (od 10 do 15 sati) posjetitelje i kupce očekuju kvizovi, nagrade i leksikografi koji će zainteresiranima govoriti o tijeku nastanka enciklopedije i pokazati kakvo bogatstvo kriju digitalizirane enciklopedije i leksikoni.

Otkrivena spomen-ploča dr. Žarku Domljanu u Imotskom

NaslovnaU subotu 13. travnja na pročelju njegove rodne kuće u Imotskom, danas Gradske knjižnice „Don Mihovil Pavlinović“, otkrivena je spomen-ploča u čast dr. Žarku Domljanu (1932–2020), povjesničaru umjetnosti, leksikografu, političaru i prvom predsjedniku Sabora Republike Hrvatske od 1990. do 1992. Spomen-ploču, rad nedavno preminule hrvatske kiparice i slikarice akademkinje Marije Ujević Galetović, otkrile su Iva Marjanović i Ksenija Urličić, supruga i sestra dr. Domljana. Tom je svečanom činu prethodio okrugli stol o životu i radu dr. Domljana na kojem su sudjelovali Doris Pack, bivša članica Europskoga parlamenta, Zdravka Bušić, izaslanica predsjednika Sabora, dr. sc. Katarina Horvat-Levaj, ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti, dr. sc. Joško Belamarić, znanstvenik emeritus Instituta za povijest umjetnosti, Andro Krstulović Opara, saborski zastupnik, te dr. sc. Tea Rogić Musa, predsjednica Znanstvenoga vijeća Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, koja se u svojem izlaganju osvrnula na Domljanov leksikografski rad.

Stručna radionica u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti

NaslovnaLeksikografi Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža održali su od 12. do 14. ožujka 2024. godine u Podgorici stručnu radionicu Leksikografska redaktura članaka. Radionica je organizirana u Leksikografskom centru Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), a vodili su je dr. sc. Zdenko Jecić, glavni urednik Hrvatske tehničke enciklopedije i mr sc. Ozana Martinčić, pomoćnica glavnog urednika Hrvatske tehničke enciklopedije. Radionici su bili nazočni akademik Dragan Radonjić, glavni tajnik CANU-a, Novak Vukadinović, načelnik Službe CANU-a, mr. sc. Dragana Marinković-Dubljević, tajnica Leksikografskog centra CANU-a, te zaposlenici i suradnici Leksikografskog centra. Radionica je imala tri tematska bloka: Enciklopedija jučer, danas, sutra i Enciklopedijski projekti; Leksikografska redaktura članaka (biografski članci); Leksikografska redaktura članaka (opći članci).

CroFacta održala prvu radionicu za novinare i medijske djelatnike

NaslovnaU ponedjeljak 26. veljače u organizaciji Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža (LZMK) u sklopu projekta za provjeru medijskih činjenica CroFacta, u kojem uza Zavod djeluju i Hrvatski institut za povijest (HIP) te Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskoga rata (HMDCDR), održana je prva od triju planiranih cjelodnevnih radionica za novinare i medijske djelatnike.

Cilj tih radionica jest upoznati novinare i druge medijske djelatnike s pouzdanim izvorima informacija o prijepornim temama hrvatske povijesti 19. i 20. st. te sa stručnjacima koji se tim temama bave, ali i navesti stručnjake da u javnom interesu izrazitije reagiraju na medijske dezinformacije, uključujući spremnije odazivanje na novinarske upite – uvodno je istaknula voditeljica projekta Ankica Šunjić Matković (LZMK).

Publikacija Hrvatska enciklopedija: izabrani članci

HE izabrani clanciU povodu desete obljetnice mrežnog izdanja Hrvatske enciklopedije i njezina nedavna redizajna, Leksikografski zavod Miroslav Krleža objavio je publikaciju Hrvatska enciklopedija: izabrani članci, kao izbor reprezentativnih novih, nanovo napisanih ili temeljito prerađenih i dopunjenih članaka Hrvatske enciklopedije, univerzalne (opće) enciklopedije Leksikografskoga zavoda. U izboru od 149 članaka različitih veličina i iz različitih područja, neki se odnose na recentne događaje, pojmove i osobe, a neki nisu uvjetovani sadašnjim trenutkom, već su odabrani kao primjeri kontinuiranih stručnih revizija i dopuna.


Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više