Noć knjige 2023. i prodajna akcija Knjiga svima i svuda u Leksikografskoj knjižari

NocKnjige1U sklopu Noći knjige, koja se ove godine održava od 21. do 23. travnja, pokrenute na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, od 21. do 30. travnja održat će se i prodajna akcija Knjiga svima i svuda. Noć knjige organizira se dvanaestu godinu zaredom u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja).

I Leksikografski zavod priključuje se projektu te u svojoj knjižari u Frankopanskoj 24 organizira prigodnu prodaju enciklopedija, leksikona, atlasa i ostalih izdanja po sniženim cijenama i uz posebne sajamske pogodnosti, ovoga puta nagrađujući svoje čitateljice i čitatelje.

Poziv na suradnju u tematskom broju časopisa “Studia lexicographica”: Biografija

SL31cropUredništvo znanstvenoga časopisa Studia lexicographica, poslanjem izravno upućena na teorijsko promišljanje leksikografskoga rada, priprema tematski broj posvećen znanstvenoj obradbi širokoga raspona tema povezanih izravno ili posredno s biografskim istraživanjima i biografskom interpretacijom u humanističkom, društvenom i interdisciplinarnom području leksikografskoga i znanstvenoga rada. Znanstvenu obradbu biografske teme razumijeva se u njezinu najširem istraživačkom i teorijskom kontekstu te se očekuju prilozi različiti po metodologiji, građi, tezi i svrsi, kako bi se što potpunije zahvatilo u složenu tematiku biografije i uopće biografskoga pisanja kao specifične vrste istraživačkoga, leksikografskoga i znanstvenoga rada.  Rok za predaju radova: 2. listopada 2023. Primaju se neobjavljeni znanstveni radovi sastavljeni sukladno uređivačkim pravilima časopisa Studia lexicographica.

Akcija otpisanih!

1Poštovani kupci, od danas u Leksikografskoj knjižari traje prigodna prodaja izdanja Leksikografskoga zavoda nazvana „Akcija otpisanih!“ – rasprodaja otpisanih knjižničnih primjeraka enciklopedija, leksikona i atlasa koji su već nekoliko desetaka godina nedostupni i ne mogu se nabaviti u redovitoj prodaji. Prigoda je to da vrijedna izdanja s većim ili manjim tragovima uporabe nabavite po vrlo povoljnim cijenama, od 1 do 5 eura (gotovinski način plaćanja). Vjerojatno ćete pronaći nešto čime ćete upotpuniti svoju kućnu biblioteku ili razveseliti drage osobe. Potražite nas svakoga radnog dana od 8 do 16 sati u Frankopanskoj 24.

ChatGPT između korisnoga pomagala i nepouzdanoga nadomjestka

A Predstavljanje dobarNedavno predstavljanje konverzacijskoga modela umjetne inteligencije ChatGPT popraćeno je brojnim medijskim kontroverzijama te iznimno raznolikim ocjenama njegove učinkovitosti. Razumljivo, prigoda otvara i pitanje može li se ChatGPT model rabiti kao pomagalo u leksikografskom poslu, odnosno, manje optimistično, ne će li sve raširenijom primjenom takvih modela umjetne inteligencije djelatnost »leksikografa od krvi i mesa« postati na neki način suvišnom, ili barem manje vidljivom.

U ponedjeljak 13. ožujka stoga je u Velikoj dvorani Leksikografskoga zavoda održano interno predstavljanje nekih mogućnosti (i ograničenja) ChatGPT modela (besplatno dostupna inačica), napose s obzirom na hrvatsko jezično područje. Uvodna izlaganja održali su predsjednica Znanstvenoga vijeća dr. sc. Tea Rogić Musa i ravnatelj dr. sc. Filip Hameršak.

Digitalizirana izdanja Leksikografskoga zavoda u
RILM Music Encylopedias

01Početkom ove godine dva su klasična izdanja Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, Muzička enciklopedija (2. izdanje, 1971–1977) i Leksikon jugoslavenske muzike (1984), uvrštena u RILM Music Encyclopedias, svjetsku elektroničku zbirku muzičkih enciklopedija i leksikona.

Predstavljanje toga projekta održano je 15. ožujka u zavodskoj Velikoj dvorani, uz nazočnost mnogobrojnih uvaženih muzikologa te predstavnika glavnih medijskih kuća.

Dr. sc. Bruno Kragić, glavni ravnatelj Leksikografskoga zavoda, uvodno je pozdravio sve prisutne te izrazio zadovoljstvo što su izdanja Zavoda dostupna u svjetskom repertoriju glazbenih enciklopedija.

Dr. sc. Filip Hameršak, ravnatelj Leksikografskoga zavoda, istaknuo je da se u Zavodu već više od 15 godina internetski objavljuju mrežna, ali i digitalizirana klasična izdanja, po načelu otvorenoga pristupa putem zavodskoga portala. Međutim, ovakvim se uključivanjem u globalnu bazu podataka znatno pojačava međunarodna vidljivost i dostupnost, a time i razina svjetske relevantnosti.


Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.