Interliber 4

Leksikografski zavod Miroslav Krleža na ovogodišnjem će 43. međunarodnome sajmu knjiga Interliberu svoja izdanja predstaviti u 5. paviljonu Zagrebačkoga velesajma, na štandu 2a.

Uz nova izdanja koja će prvi put biti izložena na Sajmu – deveti svezak Hrvatskoga biografskoga leksikona (Lo-Marj) i Turopoljski leksikon  – Leksikografski zavod u ponudi ima i novu biblioteku Biobibliographica Nova u kojoj su dosad objavljena dva naslova: Ratna sjećanja 1914–1918. Antuna Šolca i Dnevnik 1918–1919. Joze Miloševića.

Za posjetitelje je sajam otvoren 9., 10. i 11. studenoga (utorak, srijeda i četvrtak) od 10 do 21 sat, 12. i 13. studenoga (petak i subota) od 10 do 22 sata, a 14. studenoga (nedjelja) od 10 do 20 sati.

Split

Desetogodišnjica smrti splitskoga teatrologa, pisca, kritičara, prevoditelja i kulturnoga povjesničara Anatolija Kudrjavceva obilježena je znanstveno-stručnim skupom koji se održao 2018. u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu u organizaciji Filozofskoga fakulteta u Splitu i Književnoga kruga Split. Kao pozvani sudionik Leksikografski zavod Miroslav Krleža sudjelovao je na skupu te u uređivanju i objavljivanju zbornika. U Splitu je 26. listopada 2021. u foajeu Hrvatskoga narodnoga kazališta održana promocija zbornika radova s toga skupa Teatar u Splitu i Split u teatru koji su uredile izv. prof. Magdalena Nigoević i leksikografkinja dr. sc. Tea Rogić Musa. Zbornik je objavljen 2020,    u sunakladništvu Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža i Filozofskoga fakulteta u Splitu.

HBL 9 malaObjavljen je novi, deveti svezak Hrvatskoga biografskoga leksikona
(Lo–Marj), koji donosi 1124 natuknice, među kojima tridesetak o obiteljima. Svezak u širokom potezu zahvaća osobe afirmirane u različitim područjima djelovanja: od poljodjelstva, šumarstva, gospodarstva, politike, novinarstva, prava i pedagogije, preko medicine, kemije, fizike, biologije, strojarstva, građevinarstva i srodnih struka, do književnosti, lingvistike te kazališne, filmske, likovne i glazbene umjetnosti. Nezaobilazan vodič kroz prošlost, ali i u suvremenom društvu, politici, kulturi i znanosti, i novi svezak u metodološki i strukturno ujednačenim natuknicama s bogatim bibliografskim materijalom prikazuje objektivne okolnosti i subjektivne čimbenike koji su formirali pojedinu osobnost. Pritom nerijetko pridonosi i prevrednovanju životopisa, a osobita su mu vrijednost opisi manje poznatih zaslužnika, kojima se utire put za daljnja istraživanja.

Glavni urednik: Nikša Lučić

Godina izdanja: 2021.

Leksikografski zavod

Dana 14. listopada 2021. u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža predstavljen je deveti svezak Hrvatskoga biografskoga leksikona (Lo–Marj).

Taj opsežan i dugoročan biobibliografski projekt jedan je od temeljnih programa Zavoda. U njem se donose životopisi Hrvata koji su ostavili znatan trag u domovini i svijetu i pripadnika drugih naroda koji su sudjelovali u životu hrvatskih zemalja, kontekst u kojem su djelovali te opis njihovih postignuća, pa i zabluda – svega bitnoga što je utkano u hrvatsku baštinu i što čini hrvatski identitet – a sustavnost i pouzdanost uporišne su mu točke i jamstvo trajne vrijednosti.

Uz pozdravne riječi glavnoga ravnatelja Leksikografskoga zavoda dr. sc. Bruna Kragića i ravnatelja dr. sc. Filipa Hameršaka, o knjizi su govorili članice Uredničkoga vijeća doc. dr. sc. Štefka Batinić i akademkinja Nella Lonza te glavni urednik mr. sc. Nikša Lučić. Predstavljanju su pribivali mnogobrojni uzvanici, a popratni glazbeni program – djela Ivana Lukačića, Ivana Zajca i Marka Ruždjaka – izveo je ansambl Antiphonus.

Turopoljski za promocijuU srijedu 30. lipnja u 18 sati Leksikografski zavod Miroslav Krleža predstavio je u atriju zgrade u Frankopanskoj ulici najnovije izdanje iz niza »Enciklopedije i leksikoni hrvatskih gradova i regija«, nakon promocija u Velikoj Gorici 23. travnja i Mraclinu 15. lipnja. Turopoljski leksikon predstavlja bogatu materijalnu i duhovnu baštinu nizinskoga kraja koji je danas u sastavu Grada Zagreba te Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije. Ovo vrijedno izdanje predstavljeno je, svečano i u skladu s epidemiološkim ograničenjima medijima, suradnicima, čitateljima i zainteresiranim posjetiteljima koji su tom prigodom Turopoljski leksikon mogli kupiti po promotivnoj cijeni. O knjizi su govorili ravnatelj Leksikografskoga zavoda dr. sc. Filip Hameršak, suurednici Katja Matković Mikulčić, ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica, i Mladen Klemenčić, geograf i leksikograf u Leksikografskome zavodu Miroslav Krleža te dr. sc. Mario Stipančević iz Hrvatskoga državnog arhiva. Svečanost je upotpunio nastup umjetnice i muzikologinje dr. sc. Lidije Bajuk.