Predstavljanje bibliofilske publikacije Ante Starčević u enciklopedici Leksikografskoga zavoda

Starcevic naslovnicaDrugi dan znanstvenoga skupa Ante Starčević: lik – djelo – historiografija započeo je u Hrvatskome državnom arhivu predstavljanjem prigodne bibliofilske publikacije Ante Starčević u enciklopedici Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža (1823 – 1950 – 2023), koja sadržava reprodukcije svih važnijih leksikografskih članaka o Starčeviću objavljenih proteklih desetljeća u zavodskim izdanjima: Enciklopediji Leksikografskog zavoda, Enciklopediji Jugoslavije, Krležijani, Hrvatskoj enciklopediji, Hrvatskoj književnoj enciklopediji i Leksikonu Antuna Gustava Matoša. Kao najnoviju biobibliografsku sintezu publikacija uključuje i opsežan članak o Starčeviću Stjepana Matkovića, objavljen prije nekoliko dana u mrežnom izdanju Hrvatskoga biografskoga leksikona.

Ante Starčević u enciklopedici Leksikografskoga zavoda

AGM 434Na današnji dan prije dvije stotine godina rođen je znameniti hrvatski političar i publicist Ante Starčević. Obilježavanju obljetnice Leksikografski zavod Miroslav Krleža priključio se na više načina. Uz Odsjek za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te druge znanstvene i kulturne ustanove Zavod je suorganizator znanstvenoga skupa Ante Starčević: lik – djelo – historiografija, koji se održava 25. i 26. svibnja u Zagrebu, u prostorijama Filozofskoga fakulteta i Hrvatskoga državnoga arhiva. Među ostalim, na skupu će se predstaviti prigodna bibliofilska publikacija Ante Starčević u enciklopedici Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža (1823 – 1950 – 2023), koja sadržava reprodukcije svih važnijih leksikografskih članaka o Starčeviću objavljenih proteklih desetljeća u zavodskim izdanjima: Enciklopediji Leksikografskog zavoda, Enciklopediji Jugoslavije, Krležijani, Hrvatskoj enciklopediji, Hrvatskoj književnoj enciklopediji i Leksikonu Antuna Gustava Matoša. Kao najnoviju biobibliografsku sintezu publikacija uključuje i opsežan članak o Starčeviću Stjepana Matkovića, objavljen prije nekoliko dana u mrežnom izdanju Hrvatskoga biografskoga leksikona, i dostupan na poveznici: Hrvatski biografski leksikon (lzmk.hr)

Leksikografi Karlo Radečić i Iva Mandušić na Kliofestu

Radecic1Kako je i najavljeno, Leksikografski zavod Miroslav Krleža sudjelovao je na Festivalu povijesti Kliofest prošloga tjedna u Zagrebu. U suradnji s Institutom za migracije i narodnosti u četvrtak 18. svibnja održana je tribina Uloga stranaca u širenju okolišno-(horti)kulturnih inovacija na hrvatskom povijesnom prostoru na kojoj su leksikografi KARLO RADEČIĆ i IVA MANDUŠIĆ predstavili rad Zavoda i neke od tema kojima se bavimo u pripremi naših izdanja.

Karlo Radečić predstavio je djelatnost gospodarskoga stručnjaka Karla Heinricha Meyera von Klinggräffa (1778–1856) na zagrebačkom području, a Iva Mandušić putopisna zapažanja publicista Mihaela/Mihala Kunića (1765–1835) o vrtovima i perivojima u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Nagrada »Ferdo Šišić« za najbolji diplomski rad

Simunjak1Na Festivalu povijesti Kliofest, održanom prošloga tjedna u Zagrebu, dodijeljene su zajedničke nagrade Hrvatskoga nacionalnog odbora za povijesne znanosti i Društva za hrvatsku povjesnicu. Među ostalim, Nagradu »Ferdo Šišić« za najbolji diplomski rad obranjen u prethodnoj godini dobio je naš kolega, leksikografski suradnik FILIP ŠIMUNJAK.

Prema obrazloženju, diplomski rad Običajno-pravne prakse na Vojnoj krajini u 16. st., izrađen na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom profesorice Nataše Štefanec, bavi se nedovoljno istraživanim praksama prekogranične komunikacije između ljudi habsburškog i osmanskog pograničja, a osim na opsežnoj znanstvenoj literaturi temelji se i na prethodno neobjavljenom i nekorištenom izvornom gradivu iz arhiva u Grazu i Beču, koje je trebalo prikupiti, transkribirati, prevesti i slojevito interpretirati.

ČESTITAMO !!

Jerolim Miše i Slavonski Brod

MiseU povodu današnjega Međunarodnog dana muzeja, u Izložbenoj dvorani muzeja u Slavonskome Brodu u 19 sati otvara se izložba "Na prekretnici – Jerolim Miše i Slavonski Brod", koje je autorica leksikografkinja Ana Šeparović.


Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.