Bubamara i Hrvatski biografski leksikon u Jutarnjem listu

BubamaraDavno je Arsen Dedić na tekst Zvonimira Baloga opjevao bubamarca, bubamarina muškarca, koji između tolikih bubamara iste boje, istih šara ne zna koja je njegova Mara. Članci o njima dvojici nalaze se u Hrvatskoj enciklopediji, Hrvatskome biografskome leksikonu i Hrvatskoj književnoj enciklopediji. Kako bilo, prije nekoliko dana knjižničari jedne male knjižnice na ne tako hladnom jugu Hrvatske zabilježili su kako je tijekom selidbe upravo na Hrvatski biografski leksikon sletjela bubamara (možda bubamarac?), kukac kornjaš poznat i kao božja ovčica. Je li riječ o sedmopjegoj božjoj ovčici (Coccinella septempunctata), ne možemo razaznati sa sigurnošću, ali nadamo se da je u pitanju neka od vrsta korisnih za usjeve zbog prehrane ušencima, uz koje se zacijelo stoga veže i pučko vjerovanje o bubamari odnosno božjoj ovčici kao vjesniku sreće i zdravlja (neke vrste božjih ovčica, napose unesene odnosno invazivne, štetne su).

https://www.jutarnji.hr/vaumijau/aktualno/mala-knjiznica-u-dalmaciji-dobila-neocekivanu-zivotinjsku-pomoc-u-selidbi-15293823

Vladimir Ruždjak

RuzdjakU godini na izmaku obilježili smo obljetnice nekih hrvatskih velikana, među njima i 100. godišnjicu rođenja VLADIMIRA RUŽDJAKA (1922–1987), baritona koji se upisao u povijest kao jedan od najvećih hrvatskih opernih i koncertnih pjevača. Nakon što je u Zagrebu 1946. debitirao u Hrvatskom narodnom kazalištu u naslovnoj ulozi u operi Gianni Schicchi G. Puccinija i završio studij pjevanja na Muzičkoj akademiji, bogatu je karijeru gradio nastupajući do kraja života kao član zagrebačke Opere (1947–55) i Državne opere u Hamburgu (1955–72) te na brojnim gostovanjima. Među njima osobito su zapažena ona u Operi Metropolitan u New Yorku, gdje je 1962. debitirao kao Amonasro u operi Aida G. Verdija i do 1964. nastupio još 15 puta u šest opera, te u Kraljevskoj opernoj kući u Londonu, gdje je 1966. interpretirao ulogu Grofa u Figarovom piru W. A. Mozarta. Nastupao je uz neka od najvećih dirigentskih i pjevačkih imena XX. stoljeća.
Umjetnik široke opće kulture, prepoznatljive boje glasa, izvrsne dikcije i pjevačke tehnike te promišljene interpretacije, u svjetskom se opernom repertoaru istaknuo ponajviše u Verdijevim djelima, osobito u naslovnoj ulozi opere Rigoletto, a u domaćem je postao i ostao uzorom interpreta naslovne uloge u operi Nikola Šubić Zrinjski I. Zajca.
Bio je i istaknuti koncertni pjevač i profinjeni tumač Lieda, a djelovao je i kao skladatelj, operni redatelj, pedagog i prevoditelj opernih libreta. Nastupao je i sa suprugom, sopranisticom Nadom Ruždjak, a izvodio je i glazbu sina, skladatelja Marka Ruždjaka.
Opširan članak autorice Erike Krpan pročitajte u mrežnom izdanju Hrvatskoga biografskog leksikona:

Otvorena izložba fotografija Enciklopedije u objektivu

KU utorak 20. prosinca u Galeriji Lexart je svečano otvorena izložba fotografija Enciklopedije u objektivu. Riječ je o izložbi fotografija studenata Odsjeka snimanja Akademije dramske umjetnosti nastaloj zajedničkom inicijativom uprava Akademije i Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža te uz mentorstvo profesora Darija Petkovića i docenta Bojana Mrđenovića.
Više na:

Otvorenje izložbe fotografija Enciklopedije u objektivu

FB 191222aPozivamo vas na otvorenje izložbe fotografija Enciklopedije u objektivu, u utorak 20. 12. 2022. u 19:00 u Lexart galeriji, Frankopanska 22. Projekt je nastao zajedničkom inicijativom uprava Leksikografskoga zavoda i Akademije dramske umjetnosti, proizišlom iz nastavnih aktivnosti studenata Odsjeka snimanja Akademije dramske umjetnosti. Izložba se nakon otvorenja može razgledati između 13 i 15 sati ponedjeljkom, srijedom i petkom, osim na državni blagdan, uz obveznu prethodnu najavu na telefon 01/48 00 398.
Više o izložbi i projektu:

Blagdanski popusti na leksikone

FB 191222Leksikografska knjižara u Frankopanskoj 24 može ponuditi svakomu ponešto u širokom rasponu tema i interesa, od znanosti i tehnike do povijesti i jezikoslovlja. Ističemo neka izdanja koja do 6. siječnja možete nabaviti po sniženim cijenama. Ekonomski leksikon, Enciklopedijski rječnik humanog i veterinarskog medicinskog nazivlja, Leksikon Ruđera Boškovića, Hrvatski mjesni rječnik i Leksikon Marina Držića možete kupiti za 100 kn (13,27 eur), a Pravni leksikon, Hrvatski povijesni atlas i prvi svezak Hrvatske tehničke enciklopedije sniženi su na 200 kn (26,54 eur). Ako vas zanima filozofija ili umjetnost, Filozofski i Likovni leksikon sniženi su na 150 kn (19,91 eur). Svratite i u našu mrežnu knjižaru, želite li saznati više o našim enciklopedijama, leksikonima, rječnicima i atlasima: Mrežna knjižara Leksikografskoga zavoda.


Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.