Izložba »Znanje, slika, kultura – enciklopedije pune života«

NaslovnaU srijedu 22. prosinca u galeriji Lexart (ulaz iz Frankopanske ulice br. 22–24) otvorena je izložba »Znanje, slika, kultura – enciklopedije pune života«. Pripremljena u organizaciji Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, u povodu 70. obljetnice njegova osnutka, 40. obljetnice smrti Miroslava Krleže i 120. obljetnice rođenja Mate Ujevića, bogato ilustrirana izložba predstavlja dojmljivu šetnju kroz povijest hrvatske i svjetske leksikografije, objašnjava kako nastaje enciklopedija i razlaže mnogobrojna na njoj angažirana zanimanja, među kojima su neka razvojem tehnologije pripreme, obradbe teksta i ilustracija te tiska nestala, odnosno zamijenjena su novima.

Djelo Leksikografskoga zavoda, i moderne hrvatske enciklopedike uopće, stotine su opsežnih knjiga, desetci svezaka časopisa i drugih manjih publikacija, mnoštvo zasebno tiskanih zemljovida, kataloga, plakata i letaka, a u novije doba i nemalo izvornih digitalnih odnosno digitaliziranih izdanja, pa popis zavodskih edicija, tiskan 2015., obaseže čak 70 stranica.

Leksikografski zavod Miroslav Krleža na Interliberu 2021.

Leksikografski zavod Miroslav Krleža na ovogodišnjem će 43. međunarodnome sajmu knjiga Interliberu svoja izdanja predstaviti u 5. paviljonu Zagrebačkoga velesajma, na štandu 2a.

Uz nova izdanja koja će prvi put biti izložena na Sajmu – deveti svezak Hrvatskoga biografskoga leksikona (Lo-Marj) i Turopoljski leksikon – Leksikografski zavod u ponudi ima i novu biblioteku Biobibliographica Nova u kojoj su dosad objavljena dva naslova: Ratna sjećanja 1914–1918. Antuna Šolca i Dnevnik 1918–1919. Joze Miloševića.

Za posjetitelje je sajam otvoren 9., 10. i 11. studenoga (utorak, srijeda i četvrtak) od 10 do 21 sat, 12. i 13. studenoga (petak i subota) od 10 do 22 sata, a 14. studenoga (nedjelja) od 10 do 20 sati.

Promocija zbornika radova Teatar u Splitu i Split u teatru

Desetogodišnjica smrti splitskoga teatrologa, pisca, kritičara, prevoditelja i kulturnoga povjesničara Anatolija Kudrjavceva obilježena je znanstveno-stručnim skupom koji se održao 2018. u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu u organizaciji Filozofskoga fakulteta u Splitu i Književnoga kruga Split. Kao pozvani sudionik Leksikografski zavod Miroslav Krleža sudjelovao je na skupu te u uređivanju i objavljivanju zbornika. U Splitu je 26. listopada 2021. u foajeu Hrvatskoga narodnoga kazališta održana promocija zbornika radova s toga skupa Teatar u Splitu i Split u teatru koji su uredile izv. prof. Magdalena Nigoević i leksikografkinja dr. sc. Tea Rogić Musa. Zbornik je objavljen 2020, u sunakladništvu Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža i Filozofskoga fakulteta u Splitu.

Deveti svezak Hrvatskoga biografskoga leksikona

HBL 9 malaObjavljen je novi, deveti svezak Hrvatskoga biografskoga leksikona (Lo–Marj), koji donosi 1124 natuknice, među kojima tridesetak o obiteljima. Svezak u širokom potezu zahvaća osobe afirmirane u različitim područjima djelovanja: od poljodjelstva, šumarstva, gospodarstva, politike, novinarstva, prava i pedagogije, preko medicine, kemije, fizike, biologije, strojarstva, građevinarstva i srodnih struka, do književnosti, lingvistike te kazališne, filmske, likovne i glazbene umjetnosti. Nezaobilazan vodič kroz prošlost, ali i u suvremenom društvu, politici, kulturi i znanosti, i novi svezak u metodološki i strukturno ujednačenim natuknicama s bogatim bibliografskim materijalom prikazuje objektivne okolnosti i subjektivne čimbenike koji su formirali pojedinu osobnost. Pritom nerijetko pridonosi i prevrednovanju životopisa, a osobita su mu vrijednost opisi manje poznatih zaslužnika, kojima se utire put za daljnja istraživanja.

Glavni urednik: Nikša Lučić

Godina izdanja: 2021.

Predstavljanje 9. sveska Hrvatskoga biografskoga leksikona

Leksikografski zavod

Dana 14. listopada 2021. u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža predstavljen je deveti svezak Hrvatskoga biografskoga leksikona (Lo–Marj).

Taj opsežan i dugoročan biobibliografski projekt jedan je od temeljnih programa Zavoda. U njem se donose životopisi Hrvata koji su ostavili znatan trag u domovini i svijetu i pripadnika drugih naroda koji su sudjelovali u životu hrvatskih zemalja, kontekst u kojem su djelovali te opis njihovih postignuća, pa i zabluda – svega bitnoga što je utkano u hrvatsku baštinu i što čini hrvatski identitet – a sustavnost i pouzdanost uporišne su mu točke i jamstvo trajne vrijednosti.

Uz pozdravne riječi glavnoga ravnatelja Leksikografskoga zavoda dr. sc. Bruna Kragića i ravnatelja dr. sc. Filipa Hameršaka, o knjizi su govorili članice Uredničkoga vijeća doc. dr. sc. Štefka Batinić i akademkinja Nella Lonza te glavni urednik mr. sc. Nikša Lučić. Predstavljanju su pribivali mnogobrojni uzvanici, a popratni glazbeni program – djela Ivana Lukačića, Ivana Zajca i Marka Ruždjaka – izveo je ansambl Antiphonus.


Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više