Leksikon srednjovjekovnih i renesansnih utvrda Hrvatske

U pripremi je Leksikon srednjovjekovnih i renesansnih utvrda Hrvatske.

 

Naziv projekta: Leksikon srednjovjekovnih i renesansnih utvrda Hrvatske

Glavni urednici projekta: dr. sc. Vlatka Dugački, dr. sc. Krešimir Regan

Osoba za kontakt: dr. sc. Krešimir Regan, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kratki opis projekta: Leksikonom srednjovjekovnih i renesansnih utvrda Hrvatske po prvi put bi na jednom mjestu bila obrađena većina utvrda na području Republike Hrvatske, sagrađenih tijekom srednjega vijeka i razdoblja renesanse. Projektom se želi pregledno i sustavno približiti hrvatskoj javnosti dio ove vrijedne kulturno-povijesne baštine i upotpuniti znanje o njima. Iako će u Leksikonu naglasak biti stavljen na detaljno elaboriranje o svakom obrađenom kompleksu, s naglašenim historiografskim interpretativnim diskursom, neće biti zanemarena ni arhitektonska komponenta te će se sintetskim presjekom kroz ukupni korpus srednjovjekovne i renesansne fortifikacijske baštine Hrvatske ukazati na tipološku raznovrsnost, geostrateške osobitosti odabranih pozicija te regionalne posebitosti hrvatskih srednjovjekovnih i renesansnih utvrda u odnosu na utvrde susjednoga prostora, kao i ukazati na odnos građevinskih osobitosti utvrda i njihovu rasprostranjenost s društvenim statusom i financijskim mogućnostima njihovih investitora.

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više