Surtsey i Vestmannaeyjar

Hrvatska enciklopedija predstavlja dva nova članka iz opće geografije – Surtsey i Vestmannaeyjar. U Atlantskom oceanu, drugome po veličini oceanu na Zemlji, nalazi se nekoliko većih i manjih otočnih skupina. Vestmannaeyjar je otočje ispred južne obale Islanda koje se sastoji od 15 otoka i 30-ak hridi. Surtsey je najmlađi otok u tom arhipelagu – nastao je erupcijom 1963.

Najveći i najviši otok Vestmannaeyjara je Heimaey, a ujedno je i jedini stalno naseljen. Ima trajektnu i zračnu luku na sjevernome dijelu. Stanovnici se bave uglavnom ribarstvom, preradbom ribe i turizmom. Otočje je geološki mlado, izdignulo se s oceanskoga dna vulkanskim erupcijama u proteklih 10 do 12 tisuća godina, a građeno je uglavnom od pršinca i lave.

Vulkanski otok Surtsey nalazi se 32 km od južne obale Islanda. Izdignuo se podmorskom vulkanskom erupcijom iz pukotine Srednjoatlantskoga oceanskog hrpta u studenome 1963., a do 5. lipnja 1967. – posljednjega dana erupcije – dosegnuo je površinu od 2,7 km². No zbog erozivnog utjecaja mora i vjetra površina mu se smanjuje. Ime je dobio po vatrenome divu Surtu iz nordijske mitologije, a od 2008. je na UNESCO-ovu popisu svjetske prirodne baštine.

 

 

U Hrvatskoj enciklopediji možete pronaći zanimljive podatke o poznatim i manje poznatim geografskim pojmovima, o svjetskim morima i otočjima, rijekama i jezerima, planinskim masivima i gorjima, državama i regijama u više od 8000 članaka iz područja geografije.

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više