Lažne vijesti

Razvoj računalne tehnologije, internet i društvene mreže mijenjaju ljudske odnose. Mijenjaju se načini razmjene podataka, stjecanja znanja i komunikacije. Stanovnici smo svijeta u kojemu je tehnologija katalizator širenja informacija, živimo sve brže i katkad je teško razlučiti istinu od neistine. Prije nekoliko godina u opću je uporabu iz engleskoga jezika ušao izraz fake news (lažne vijesti). Njime se označuju vijesti koje sadržavaju ili prenose lažne i netočne informacije. Uz pojam lažnih vijesti usko je povezan i pojam dezinformacije. Značenje riječi dezinformacija možete potražiti u Hrvatskoj enciklopediji, kao i značenja gotovo dvije tisuće stranih riječi kojima se svakodnevno koristimo. Riječi se kriju u slici:

Zato je iznimno korisno vratiti se osnovama ljudskoga znanja. Predlažemo vam da počnete dvama iznimno važnim pojmovima – istina i znanost. Prvi nam daje okvire promišljanja i spoznavanja svijeta, a drugi način stjecanja znanja i objašnjavanja pojava koje nas okružuju.

I jedna zanimljivost! Znate li tko je među prvima u povijesti nagovijestio važnost znanja i točnosti informacija? Bio je to jedan pravnik i filozof. Znate li kada je to bilo? Prije više od četiri stoljeća. Znate li kako je taj mislilac nazvao ukorijenjene predrasude i lažne pojmove? Kliknite na sliku, pročitajte, razmislite i primijenite!

 

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više