Hrvatski povijesni atlas

Hrvatski povijesni atlas sadrži 250 zemljovida i tekst u kojem je dan sažetak prapovijesnih i povijesnih razdoblja do ranoga srednjeg vijeka te hrvatske povijesti, prateći je do polovice XVI. st. prema područnoj razdiobi, a od polovice XVI. st. kao cjelinu s razdijelnom godinom 1918.

Radi boljega razumijevanja gospodarskog i kulturnoga razvoja hrvatskog prostora tijekom povijesnih razdoblja te njegove povezanosti sa širim, europskim prostorom, iza svakoga povijesnog razdoblja nalazi se i kraći sažetak gospodarskog i kulturnoga razvoja. Većina zemljovida u Atlasu obuhvaća područje omeđeno približno 42. i 47. stupnjem sjeverne geografske širine te 13. i 20. stupnjem istočne geografske dužine. Unutar tog okvira obuhvaćen je sav prostor Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine, a djelomično i prostor Slovenije, Madžarske te Srbije i Crne Gore. Gledano povijesno-demografski, unutar toga nalaze se gotovo sva područja na kojima danas žive Hrvati kao većinski ili manjinski narod, ali i sva područja koja su se tijekom prošlosti nalazila u sklopu Hrvatske ili su pripadala nekoj od hrvatskih povijesnih zemalja. Atlas sadrži dvije vrste povijesnih zemljovida, političke i tematske, te grafičke priloge, koji su svrstani kronološki.

 

Predgovor tiskanom izdanju

Urednik: Krešimir Regan

Godina izdanja: 2003.

 

Sljedeće izdanje:

Hrvatski povijesni atlas (2018)

 

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više