Predstavljen Hrvatski povijesni atlas

U četvrtak, 11. listopada 2018. u Velikoj dvorani Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža predstavljen je Hrvatski povijesni atlas, prošireno izdanje istoimene uspješnice iz 2003.

O Hrvatskom povijesnom atlasu govorili su dr. sc. Antun Vujić, glavni ravnatelj Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, dr. sc. Damir Agičić, redoviti profesor Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture, dr. sc. Vlatka Dugački i dr. sc. Krešimir Regan, urednici projekta, te dr. sc. Bruno Kragić, ravnatelj Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža.

Antun Vujić, glavni ravnatelj, istaknuo je da je broj karata, ilustracija i teksta u Atlasu impresivan i da je on vrlo uspješan pokušaj vizualizacije Hrvatske kroz povijest.

Damir Agičić, recenzent izdanja, naglasio je da je Leksikografski zavod Miroslav Krleža najpozvanija hrvatska znanstveno-kulturna institucija koja može izvesti ovakav izdavački zahvat, od temeljenoga nacionalnog značenja. Tematski pristup, popratni tekstovi i ilustrativni prilozi u osam cjelina daju ovomu atlasu, među ostalim, povjesničarskopriručnički karakter, a trebale bi ga imati sve škole i mnogi ljudi.

Mirela Hutinec, suradnica u projektu, istaknula je važnost prikaza arheoloških lokaliteta, pa i samoga Vučedola, čime je arheologija postala vidljivija široj javnosti, a s novim izdanjima arheološke karte mogu se nadopunjavati.

Hrvatski povijesni atlas namijenjen je širokoj skupini korisnika. Zemljovidi obuhvaćaju prostor ne samo Republike Hrvatske nego i čitave Bosne i Hercegovine, gotovo cijele Slovenije te veće dijelove Mađarske, Srbije i Crne Gore, čime se povećava njegova vrijednost i omogućuje bolje razumijevanje hrvatske povijesti i u širem kontekstu, rekao je urednik Krešimir Regan.

Urednica Vlatka Dugački naglasila je da se u izradbi Atlasa koristilo najboljim postignućima hrvatske i svjetske povijesne znanosti o kartografiji, kao i relevantnom znanstvenom literaturom i izvorima, nastojeći pritom prikazati povijesna nesuglasja i kritička suprotstavljanja.

Hrvatski povijesni atlas sadržava 176 velikih zemljovida, 4 manja zemljovida i 85 planova gradova u osam velikih tematskih poglavlja (Povijesno-geografska osnova, Politička povijest, Upravno-teritorijalni ustroj Hrvatske, Hrvatsko plemstvo, Gospodarska povijest, Povijest medicine, Vjerska povijest, Kulturna povijest).

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više