Tribina o Hrvatskom biografskom leksikonu

Tribina KliofestKako je i najavljeno, u sklopu Festivala povijesti Kliofest, u četvrtak 19. svibnja u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici od 14.45 do 15.45 sati održana je tribina u organizaciji Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža »Prošlost kroz živote i djela pojedinaca – u povodu 9. sveska Hrvatskoga biografskoga leksikona (Lo-Marj)« na kojoj su uz moderaciju pomoćnika glavnog urednika Ive Mandušić i Filipa Hameršaka sudjelovali renomirani povjesničari i dugogodišnji suradnici HBL-a Teodora Shek Brnardić, Stanko Andrić i Stjepan Matković (posljednja dvojica i članovi Uredničkoga vijeća) te Karlo Radečić, nedavno priključeni član Uredništva, zadužen za pisanje članaka iz biologije i drugih struka.

Iznijevši temeljne podatke o tom dugoročnom, pa i transgeneracijskom projektu, sličnom, ali i umnogome različitom od nacionalnih biografskih leksikona u svijetu, polazeći od vlastitih iskustava sudionici tribine iznijeli su više zanimljivih primjera obradbe istaknutih pojedinaca i obitelji, ali i onih manje poznatih, pri čem su provedena istraživanja znatno proširila horizont naših znanja ili ispravila neke uvriježene navode. Matkovićevim, primjerice, riječima: »HBL u cjelini predstavlja jedno stožerno izdanje, svijeća je u tami i nezaobilazno pomagalo u svim našim strukama, bilo da je riječ o humanistici ili drugim znanstvenim područjima… Na neki način ovo bi trebao biti možda i događaj sezone.«

Tribina se može pogledati u cijelosti, s početkom na 4 sata i 42 minute zapisa: Kliofest 2022. Četvrtak, 19. svibnja 2022. I dio.

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više