Znanstveni skup o antici u hrvatskoj kulturi u 18. stoljeću

AntikaLeksikografski zavod Miroslav Krleža jedan je od organizatora interdisciplinarnoga znanstvenog skupa Antika u hrvatskoj kulturi, umjetnosti i književnosti u ‘dugom’ 18. stoljeću koji će se održati u Zagrebu od 30. studenoga do 2. prosinca ove godine. Cilj je skupa prikazati različite aspekte prisutnosti i transformacije antike u hrvatskoj kulturi, umjetnosti i književnosti u tom razdoblju.

Tijekom tri dana izlaganja će održati 43 znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva, s tridesetak akademskih institucija, a Leksikografski zavod Miroslav Krleža bit će domaćin skupa 1. i 2. prosinca. Izlagači dolaze s raznih odsjeka filozofskih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu i Osijeku, s Fakulteta hrvatskih studija, s Hrvatskog instituta za povijest, iz Hrvatskog državnog arhiva, s pravnih fakulteta u Zagrebu i Sarajevu, iz Samoborskog muzeja, iz Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, iz Staroslavenskog instituta, iz Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu, konzervatorskih odjela u Rijeci i Zagrebu, Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu te Instituta za povijest jugoistočne Europe u Beču (Institut für Osteuropäische Geschichte), a nekoliko je i samostalnih istraživača.

Na skupu će se raspravljati o temama poput uporabe latinskog jezika i recepcije antičkih autora, uporabe antike u kulturi i politici, otkrivanja antike na Jadranu i na kontinentu te prisutnosti antike u školstvu, pravu, kiparstvu i slikarstvu.

Više o skupu i izlaganjima: Znanstveni skup „Antika u hrvatskoj kulturi, umjetnosti i književnosti u ‘dugom’ 18. stoljeću“

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više