Znanstveni skup o prisutnosti antike u hrvatskoj kulturi 18. st.

AntikaU Zagrebu će se od 30. studenoga do 2. prosinca ove godine održati interdisciplinarni znanstveni skup „Antika u hrvatskoj književnosti, kulturi i umjetnosti u ‘dugom’ 18. stoljeću“, u organizaciji Istraživačke grupe za proučavanje 18. stoljeća u hrvatskim zemljama (IGOS), a jedan od suorganizatora je i Leksikografski zavod Miroslav Krleža. Cilj je skupa prikazati različite aspekte prisutnosti i transformacije antike u hrvatskoj kulturi, umjetnosti i književnosti u „dugom“ 18. stoljeću.

Tijekom tri dana izlaganje će održati 43 znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva, s tridesetak akademskih institucija, a Leksikografski zavod Miroslav Krleža bit će domaćin skupa 1. i 2. prosinca. Izlagači dolaze s raznih odsjeka filozofskih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu i Osijeku, s Fakulteta hrvatskih studija, s Hrvatskog instituta za povijest, iz Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu, s pravnih fakulteta u Zagrebu i Sarajevu, iz Samoborskog muzeja, iz Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, iz Staroslavenskog instituta, iz Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu, Konzervatorskog odjela u Rijeci, Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, Instituta za povijest jugoistočne Europe u Beču (Institut für Osteuropäische Geschichte), a nekoliko je i samostalnih istraživača.

Na skupu će se raspravljati o temama poput uporabe latinskog jezika i recepcije antičkih autora, uporabe antike u kulturi i politici, otkrivanja antike na Jadranu i na kontinentu te prisutnosti antike u školstvu, pravu, kiparstvu i slikarstvu.

Više o skupu i izlaganjima na:  Antika u hrvatskoj književnosti, kulturi i umjetnosti u ‘dugom’ 18. stoljeću

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više