Otkrivena spomen-ploča dr. Žarku Domljanu u Imotskom

NaslovnaU subotu 13. travnja na pročelju njegove rodne kuće u Imotskom, danas Gradske knjižnice „Don Mihovil Pavlinović“, otkrivena je spomen-ploča u čast dr. Žarku Domljanu (1932–2020), povjesničaru umjetnosti, leksikografu, političaru i prvom predsjedniku Sabora Republike Hrvatske od 1990. do 1992. Spomen-ploču, rad nedavno preminule hrvatske kiparice i slikarice akademkinje Marije Ujević Galetović, otkrile su Iva Marjanović i Ksenija Urličić, supruga i sestra dr. Domljana. Tom je svečanom činu prethodio okrugli stol o životu i radu dr. Domljana na kojem su sudjelovali Doris Pack, bivša članica Europskoga parlamenta, Zdravka Bušić, izaslanica predsjednika Sabora, dr. sc. Katarina Horvat-Levaj, ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti, dr. sc. Joško Belamarić, znanstvenik emeritus Instituta za povijest umjetnosti, Andro Krstulović Opara, saborski zastupnik, te dr. sc. Tea Rogić Musa, predsjednica Znanstvenoga vijeća Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, koja se u svojem izlaganju osvrnula na Domljanov leksikografski rad.

U Leksikografskome zavodu dr. Žarko Domljan radio je od 1958. do 1986., kao urednik u više izdanja (među ostalima u Enciklopediji likovnih umjetnosti, Općoj enciklopediji, Likovnoj enciklopediji Jugoslavije) za koja je pisao monografske članke i sintetičke prikaze te kao pomoćnik ravnatelja za leksikografiju (1979–86). I nakon prelaska u Institut za povijest umjetnosti, gdje je bio znanstveni savjetnik (1987–90), ostao je vezan uza Zavod kao glavni urednik Enciklopedije hrvatske umjetnosti (I−II, 1995−96) te član Ravnateljstva (1991−99). Proučavao je modernu arhitekturu i urbanizam, osobito hrvatsku arhitekturu potkraj XIX. i na početku XX. stoljeća. Objavljivao je priloge iz likovnih umjetnosti u kulturnim i znanstvenim časopisima te znanstvene radove iz povijesti graditeljstva i povijesti umjetnosti u časopisima i zbornicima. Bio je glavni urednik časopisa Život umjetnosti (1969–76) i predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske (1969–72).

Spomen-ploča postavljena je i otkrivena na inicijativu obitelji Domljan i uz pokroviteljstvo Hrvatskoga sabora, a svečanosti su osim navedenih uzvanika nazočili i predstavnici Konzervatorskoga odjela Ministarstva kulture, predstavnici Grada Imotskoga i članovi obitelji Domljan iz cijele Hrvatske. U trajnom sjećanju ostat će riječi dr. Domljana izgovorene prigodom proglašenja hrvatske neovisnosti 25. lipnja 1991.: „Rođena je država Hrvatska, neka joj je dug i sretan život.“

Fotografije: Gradska knjižnica „Don Mihovil Pavlinović“, Imotski

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više