Stručna radionica u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti

NaslovnaLeksikografi Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža održali su od 12. do 14. ožujka 2024. godine u Podgorici stručnu radionicu Leksikografska redaktura članaka. Radionica je organizirana u Leksikografskom centru Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), a vodili su je dr. sc. Zdenko Jecić, glavni urednik Hrvatske tehničke enciklopedije i mr sc. Ozana Martinčić, pomoćnica glavnog urednika Hrvatske tehničke enciklopedije. Radionici su bili nazočni akademik Dragan Radonjić, glavni tajnik CANU-a, Novak Vukadinović, načelnik Službe CANU-a, mr. sc. Dragana Marinković-Dubljević, tajnica Leksikografskog centra CANU-a, te zaposlenici i suradnici Leksikografskog centra. Radionica je imala tri tematska bloka: Enciklopedija jučer, danas, sutra i Enciklopedijski projekti; Leksikografska redaktura članaka (biografski članci); Leksikografska redaktura članaka (opći članci).

U sklopu radionice održan je i sastanak s glavnim urednicima leksikona Leksikografskog centra CANU-a koji su trenutačno u fazi izradbe (Leksikon vinogradarstva i vinarstva Crne Gore, Leksikon arheologije Crne Gore, Leksikon dramskih umjetnosti Crne Gore, Leksikon školstva Crne Gore, Leksikon etnologije Crne Gore), kao i s članovima Radnog tima na projektu Enciklopedija Crne Gore. Tom su prigodom Z. Jecić i O. Martinčić održali predavanje Leksikografija – od ideje do realizacije.

Radionica je rezultat suradnje dviju institucija započete 2018., od kada se prema sporazumu o suradnji provodi usavršavanje djelatnika Leksikografskog centra CANU-a te razmjena iskustava dviju institucija putem niza bilateralnih stručnih posjeta. Očekuje se da će se suradnja nastaviti i u sklopu priprema za rad na projektu Enciklopedija Crne Gore.

Fotografije: Leksikografski zavod Miroslav Krleža

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više