Predstavljanje drugoga sveska Hrvatske tehničke enciklopedije

Hrvatska tehnicka enciklopedija 03Dana 13. srpnja u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža predstavljen je drugi svezak Hrvatske tehničke enciklopedije (HTE), djela koje prvi put na jednom mjestu donosi znanja o hrvatskoj tehnici, njezinoj povijesti i sadašnjem stanju, dajući presjek bogate hrvatske tehničke i industrijske baštine. Projekt se odvija u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti (HAZU) i Akademijom tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ).

Enciklopedija dolazi usporedno u mrežnome (tehnika.lzmk.hr) i tiskanom izdanju, od kojih je potonje predviđeno u četiri sveska posvećena zaokruženim tematskim cjelinama. Prvi svezak izašao je iz tiska u prosincu 2018. Drugi svezak HTE obrađuje tehničke i biotehničke discipline: kemijsku, prehrambenu, tekstilnu, grafičku tehnologiju i biotehnologiju, rudarstvo i metalurgiju, te s tim područjem usko povezane discipline, farmaceutsku i drvnu tehnologiju te poljoprivrednu tehniku, kao dijelove farmacije, šumarstva i agronomije.

Akademik Ignac Lovrek, tajnik Razreda za tehničke znanosti HAZU-a i član Uredničkog vijeća Hrvatske tehničke enciklopedije pozdravio je prisutne kao izaslanik predsjednika HAZU-a akademika Velimira Neidhardta. Osvrnuvši se na enciklopediju, istaknuo je njezin moderan pristup i ulogu u društvu, te kako se doprinos HAZU-a projektu nastavlja i u drugome svesku, na kojem je više akademika surađivalo kao urednici struka i autori članaka.

Prof. dr. Vladimir Andročec, član Uredničkog vijeća HTE, podsjetio je na početke projekta kada je kao predsjednik Akademije tehničkih znanosti hrvatske (HATZ) bio supotpisnik protokola o suradnji između LZMK-a, HAZU-a i HATZ-a, te sudjelovao u oblikovanju koncepcije enciklopedije.

Prof. dr. Bruno Zelić, urednik područja kemijske tehnologije HTE, u svojem je obraćanju iznio tezu kako je HTE jedan od najznačajnijih projekata hrvatske tehnike posljednjih nekoliko desetljeća. Takvo mišljenje gradi na činjenici da je taj projekt, okupivši u radu na drugome svesku 179 suradnika, dokaz vitalnosti najšire tehničke zajednice, od akademskih do poduzetničkih krugova, te njezine buduće uloge u društvu.

Dr. sc. Zdenko Jecić, glavni urednik HTE, opisao je sadržaj drugoga sveska, naglasivši njegovu usmjerenost prema hrvatskoj industriji i proizvodima široke potrošnje, koja ga čini zanimljivim najširemu čitateljstvu. Na kraju obraćanja, zahvalio je svima na uspješnoj suradnji, koja se održala i u otežanim uvjetima potresa i pandemije.

Dr. sc. Filip Hameršak, ravnatelj LZMK-a, istaknuo je kako Zavod, naravno, ne može izravno raditi na industrijskoj proizvodnji ili na tehnološkim izumima, ali da već više od sedam desetljeća usustavljuje i popularizira znanja iz tih područja. Dva od planirana četiri sveska HTE pokazuju da će se s time pojačano nastaviti i u budućnosti.

Dr. sc. Bruno Kragić, glavni ravnatelj LZMK-a, na kraju predstavljanja izrazio je mišljenje kako je projekt HTE jedan od dokaza životnosti enciklopedija i u okružju novoga doba, te istaknuo kako u sadržajnom smislu drugi svezak HTE prelazi uske okvire tehničkoga područja te zadire u domenu kolektivnog pamćenja i kulturnog identiteta.

U središtu je ovoga sveska tehnologija kao skup znanja o načinima izradbe i proizvodnje proizvoda te je više od ostalih okrenut hrvatskoj industrijskoj baštini i proizvodima koje čitatelji prepoznaju s polica robnih kuća, različitih trgovina i trgovačkih centara. Pojedina se tematska područja nastojalo obraditi kronološki, od prapovijesti do današnjih dana, ujedno prikazujući i rukotvorske i obrtničke načine proizvodnje koji su prethodili industrijskima.

Osim disciplina, Enciklopedija donosi prikaze osoba, institucija, tvornica i proizvoda čija su imena nerijetko utkana u kolektivno pamćenje i kulturni identitet nacije: primjerice nobelovac Vladimir Prelog, izumitelj žarulje s volframovom niti Franjo Hanaman, otac masovne eksploatacije nafte u svijetu Antun Lučić; od tvornica tu su one koje predstavljaju začetke naše industrije – riječka Hartera ili Pamučna industrija Duga Resa, negdašnji gospodarski divovi – Jugovinil, Jugoplastika, Karbon, Dioki, Sljeme, Gorica, Jedinstvo, Šavrić, Astra, DTR, Kamensko, Nada Dimić, te one koje uspješno posluju i danas – Pliva, INA, Podravka, Varteks, PIK Vrbovec, Belje, Dukat, Franck, Gavrilović, Kraš, Ledo; od proizvoda Cedevita, Vegeta, Sumamed, Maraskino i mnogi drugi.

Drugi svezak Hrvatske tehničke enciklopedije sadržava 933 stranice, 66 837 redaka teksta (2228 autorskih kartica) i gotovo 2000 ilustracija, karata, crteža, tablica. Na njemu je radilo 179 suradnika. Glavni je urednik Zdenko Jecić.

Iz medija:

Hina

Nakladnici i knjižari info

Glas Istre

 

Autori fotografija: Nebojša Drljević i Josip Mihaljević

 

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više