Rječnik stranih geografskih imena

U pripremi je Rječnik stranih geografskih imena.

 

Naziv projekta: Rječnik stranih geografskih imena

Voditelj projekta: dr. sc. Ivana Crljenko

Osoba za kontakt: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. +385 1 4800 340

Kratki opis projekta: Rječnik stranih geografskih imena će iz petnaestak izvora prikupiti i potom rječnički obraditi mnogobrojna prilagođena, odnosno udomaćena geografska imena za geografske objekte smještene izvan hrvatskoga jezičnoga područja (egzonime). Budući da se u različitim hrvatskim izvorima nedosljedno i prema nejasnim kriterijima rabe različite inačice istoga egzonima, ovaj će rječnik ponuditi preporuke za njihovu jedinstvenu uporabu te time poslužiti svima koji se profesionalno koriste geografskim imenima (autorima i urednicima udžbenika, priručnika, knjiga, atlasa, leksikona, enciklopedija i sl., nastavnicima i medijskim profesionalcima), ali i svim ostalim zainteresiranim korisnicima. Namjera Rječnika jest i stvoriti temelje za standardizaciju ove vrste geografskih imena. Time bi se odgovorilo na preporuke Skupine stručnjaka za geografska imena pri UN-u (United Nations Group of Experts on Geographical Names, UNGEGN), krovne međunarodne institucije koja se bavi geografskim imenima, o potrebi za usustavljivanjem i normiranjem geografskih imena na nacionalnim razinama, a potom za mrežnim povezivanjem prikupljenih podataka na međunarodnoj razini. Rječnik se oslanja na slične inozemne projekte (npr. u Sloveniji, Poljskoj).

Poredbena analiza hrvatskih i slovenskih egzonima (2014-2015), znanstveni projekt

Rezultati projekta su: Hrvatski egzonimi I., Hrvatski egzonimi II. i mrežno izdanje Hrvatski egzonimi

 

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više